Datornicii, cosmarul bancilor

Data publicarii: 27-08-2009 | Finante-Banci

Inca de la inceputul acestui an, romanii au inceput sa resimta din ce in ce mai puternic efectele generate de criza financiara, ceea ce a produs implicit consecinte si asupra celorlalte sectoare. Reducerile de personal, ca de altfel si diminuarea salariilor nu au facut altceva decat sa agraveze situatia. In acest context, romanii care aveau deja un credit la banca nu l-au mai putut returna cu usurinta, astfel ca de la luna la luna a crescut nivelul de indatorare fata de banci, lucru ce nu pare a se rezolva prea curand.

Mai mult, acest trend poate continua si in perioada urmatoare in conditiile in care se anunta un val de disponibilizari in sectorul bugetar. In acest fel bancile vor fi nevoite sa gestioneze si mai atent situatia.

Potrivit datelor Biroului de Credit si publicate de BNR, in luna iunie numarul persoanelor care au restante mai mari de 30 zile la credite a trecut de 600.000, valoarea cumulata a intarzierilor la plata ajungand la 1,8 miliarde lei. Acest nivel este aproape dublu fata de finele anului trecut. Spre comparatie, in luna iunie a anului trecut restantele insumau 702,9 milioane lei, astfel ca obligatiile neonorate la timp erau de 2,6 ori mai mari la sfarsitul primului semestru din 2009. In acelasi timp, numarul persoanelor fizice care au restante de peste 30 de zile la credite era la finele primelor sase luni de 602.548, in crestere cu 3% fata de mai si cu 34% comparativ cu sfarsitul anului trecut.

Totalul sumelor restante ale populatiei a avansat in primele sase luni cu 87%, de la 981 milioane lei in decembrie 2008 la 1,834 miliarde lei la finele lunii iunie. Comparativ cu luna mai, valoarea sumelor restante de peste 30 de zile a avansat cu 6,24%, de la 1,72 miliarde de lei.

Baltazar: Nu cred in curajul Guvernului de a face disponibilizarile anuntate

Analistul financiar Bogdan Baltazar sustine ideea ca ne aflam in fata unui trend care va continua si in perioada urmatoare, astfel ca ''daca acum creditele neperformante sunt inca undeva sub 6%, acestea ar putea continua sa creasca pana pe la 10%- 12% cand deja aceasta este o cifra ingrijoratoare, care ne da de gandit''.

Cu toate ca actualul Guvern a anuntat ca o serie de angajati din sectorul de stat vor fi disponibilizati in perioada urmatoare, ceea ce este o problema pentru banci in conditiile in care acestia si-au contractat deja un credit, analistul financiar nu crede  in curajul Guvernului  de a face disponibilizarile anuntate, cel putin nu in acest an.

''Nu cred ca actualul Guvern este atat de curajos,  astfel incat sa dea afara numarul de bugetari anuntat, cel putin nu in acest an. De anul viitor ne putem astepta sa se ia astfel de masuri, insa, in ceea ce priveste rata de default,  cred ca aceasta va putea fi compensata de o revenire a economiei pe teritoriul pozitiv asa cum se preconizeaza pentru 2010'', a declarat analistul financiar Bogdan Baltazar.

Integral in Curierul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: