Bancherii despre amanarea ratelor la banci: O lege de muraturi

Data publicarii: 28-08-2009 | Finante-Banci

Bancherii spun ca scutirea IMM-urilor de la plata ratelor bancare timp de un an, dupa modelul italian, propunere formulata recent de Mircea Geoana, presedintele Senatului, este "neconstitutionala". Ei spun ca, oricum, bancile aplica asemenea solutii si acum, pentru clientii care nu-si mai pot achita ratele, prin restructurarea creditelor.

"Ideea este neconstitutionala. Nu este legal sa impui asa ceva unei banci, care este o entitate privata ce se ghideaza dupa propriile reguli. Este o lege de muraturi, cum spune Caragiale (lege pe care o lauda personajul Conu' Leonida, n.r.)", a declarat pentru Gandul Bogdan Baltazar, fost presedinte al BRD, actual membru in Consiliul de Administratie. Mircea Geoana a propus ca intreprinderile mici si mijlocii sa nu mai plateasca principalul la creditele pe termen mediu si lung, timp de un an, urmand sa achite numai dobanda. Masura nu s-ar aplica in cazul firmelor cu intarzieri mari la plata ratelor.

Bancile nu pot fi obligate sa participe la program

Deocamdata, Asociatia Romana a Bancilor (ARB) si Banca Nationala a Romaniei (BNR) studiaza impactul ideii, pentru ca semnarea unui moratoriu presupune acordul tuturor partilor. "BNR a luat cunostinta de propunere, pe care o analizeaza", a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR. Totusi, fiecare banca in parte va trebui sa aleaga daca adera la program, pentru ca ARB nu poate decide in numele unei banci, explica Baltazar.

Integral in Gandul

Personajul lui Caragiale, Conu Leonida, va ofera mai jos explicatia expresiei "Lege de muraturi"

"LEONIDA: [...] Mai intai si-intai ca daca e republica, nu mai plateste niminea bir...

EFIMITA: Zau?

LEONIDA: Zau... Al doilea ca fiestecare cetatean ia cate o leafa buna pe luna, toti intr-o egalitate.

EFIMITA: Parol?

LEONIDA: Parol... Par egzamplu, eu...

EFIMITA: Pe langa pensie ?

LEONIDA: Vezi bine; pensia e basca, o am dupa legea veche, e dreptul meu; mai ales cand e republica, dreptul e sfant: republica este garantiunea tuturor drepturilor.

EFIMITA (cu toata aprobarea): Asa da.

LEONIDA: Si al treilea, ca se face si lege de muraturi.

EFIMITA: Cum lege de muraturi ?

LEONIDA: Adicatele ca nimini sa nu mai aiba drept sa-si plateasca datoriile.

EFIMITA (crucindu-se cu mirare): Maica Precista, Doamne! apoi daca-i asa, de ce nu se face mai curand republica, soro ?

LEONIDA: Hei! te lasa reactionarii, domnule ? Fireste, nu le vine lor la socoteala sa nu mai plateasca niminea bir! e aproape de mintea omului: de unde ar mai manca ei lefurile cu lingura?

EFIMITA: Asa e... da'... (reflectand mai adanc) un lucru nu-nteleg eu.

LEONIDA: Ce lucru?

EFIMITA: Daca n-o mai plati niminea bir, soro, de unde or sa aiba cetatenii leafa?

LEONIDA (in lupta cu somnul): Treaba statului, domnule, el ce grije are? pentru ce-l avem pe el? e datoria lui sa-ngrijeasca sa aiba oamenii lefurile la vreme..."

Ion Luca Caragiale - Conu Leonida fata cu reactiunea (1880)

Ultimele stiri pe BankNews.ro: