Reclamele la banci, taiate de criza

Data publicarii: 28-08-2009 | Finante-Banci

In primele sapte luni ale anului, publicitatea institutiilor financiar-bancare a fost redusa la jumatate fata de aceeasi perioada a lui 2008, noteaza Adevarul. Afectate de criza economica, institutiile financiar-bancare si-au redus drastic bugetele pentru reclame TV in 2009, iar promovarea se axeaza mai mult pe produse de economisire.

Foarte prudente in ceea ce priveste acordarea de finantari catre populatie in prima parte a acestui an, bancile si-au gestionat cu mare grija bugetele de publicitate.

Dupa ce ani la rand au "aruncat" cu credite si oferte care de care mai avantajoase pentru romani, bancile au ajuns in situatia de a numara fiecare ban in plus ramas in vistierie. Anul trecut, bancile din Romania se promovau puternic, cumuland 48.675 de GRP-uri (Gross Per Point - puncte de audienta livrate de televiziuni).

In primele sapte luni ale lui 2009 insa, numarul GRP-urilor s-a redus cu 50%, ajungand la 24.243. Faptul ca televiziunile, "lovite", la randul lor, de criza, si-au redus tarifele de publicitate, nu a determinat institutiile bancare sa profite de "superoferta".

Banca Comerciala Romana (BCR) este lider in ceea ce priveste numarul de GRP-uri (6.820) livrate de televiziuni in perioada ianuarie-iulie 2009, dar a avut cu 25% mai putina publicitate decat in aceeasi perioada a anului trecut, cand avea peste 9.000 de GRP-uri.

Unele banci, printre care CEC si BRD Groupe Societe Generale, au tinut cont de micsorarile de pret anuntate de televiziuni (­daca in 2008 un GRP avea tarife cuprinse intre 50 si 800 de ­euro, in 2009 plafonul maxim nu depaseste 450 de euro) si au investit.

CEC Bank nu s-a "dat la fund" ­dupa rebrandingul din 2008, ci a continuat sa se promoveze, ajungand al doilea investitor bancar in reclame. Anul acesta, publicitatea bancii a crescut la 3.089 de GRP-uri, cu 17% mai mult decat in primele sapte luni ale lui 2008. Pe locul al treilea in top se afla BRD, care si-a crescut investitiile publicitare cu 140%, la 2.419 GRP-uri. O crestere importanta a publicitatii (+73%) a avut-o si OTP Group.

ING, promovare slaba

Nume ca ING Group, Bancpost, Raiffeisen Bank sau Piraeus Bank au "lasat-o moale" cu promovarea. Daca, in primele sapte luni ale lui 2008, ING se promova masiv (una dintre cele mai mari campanii fiind cea pentru pensiile private), aflandu-se pe locul al doilea in clasament, cu peste 5.000 de GRP-uri, in perioada ianuarie-iulie 2009 banca a ajuns la numai 422 de GRP-uri (-92%), "pierzandu-se" undeva la finalul listei de investitori.

Cateva institutii bancare au renuntat complet la promovarea pe TV si s-au indreptat catre alte medii. Astfel, Banca Romaneasca si Garanti Bank, care in prima parte a lui 2008 se puteau lauda cu peste 2.500 de GRP-uri, nu au mai dat niciun ban pentru promovarea la televiziuni.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: