Berlinul sustine propunerea franceza de reglementare a bonusurilor platite de banci

Data publicarii: 29-08-2009 | Finante-Banci

Guvernul german a anuntat ca sustine propunerea franceza de reglementare si de limitare a bonusurilor platite de banci la nivel international, potrivit AFP, Berlinul lansand primul semnal clar de sprijin pentru initaitiva pe care presedintele Sarkozy vrea sa o promoveze la summit-ul G20.

Purtatorul de cuvant al guvernului german , Klaus Vater, a declarat, la o conferinta de presa, ca Berlinul "sustine propunerea franceza pentru o initiativa internationala asupra remuneratiilor din sectorul bancar".

"Sistemele de remunerare pot contribui la cresterea riscurilor sistemice pe care bancile le transmit", a adaugat el.

Vater a amintit, de altfel, ca o serie de masuri au fost deja luate in Germania pentru a limita excesele in ceea ce priveste remuneratiile managerilor.

Deocamdata, doar bancile care au primit ajutor direct de la guvernul de la Berlin, mai ales prin recapitalizari, sunt obligate sa plafoneze veniturile directorilor la 500.000 de euro pe an, insa multi oameni politici germani cer moderarea bonusurilor pentru toti angajatii.

Pe de alta parte, autoritatea germana de supraveghere a pietelor financiare (Bafin) a impus recent bancilor sa nu mai stabilieasca remuneratiile conducerii sau angajatilor in functie de randamentele obtinute pe termen scurt, masura urmand sa fie implementata inainte de 31 decembrie 2009 in cadrul bancilor.

Miercuri, presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, a precizat ca va insista pe langa ceilalti membri ai G20, summit-ul de la Pittsburgh, din 24-25 septembrie, pentru limitarea bonusurilor acordate de banci la nivel international, la o zi dupa ce bancile franceze au anuntat ca accepta sa introduca sistemul bonus-malus propus de guvern.

In cadrul acestui acord intre banci si guvern, autoritatile de supraveghere si bancile din Franta vor fi informate asupra valorii si metodei de calcul a remuneratiilor variabile ale traderilor, primele vizate de sistemul de bonus-malus.

Cancelarul german Angela Merkel a spus miercuri, intr-un interviu televizat, ca sustine "desigur" propunerea lui Sarkozy, adaugand ca este "suparator ca in unele banci totul reincepe aproape ca inainte". Mai mult, Merkel a indicat ca problema reglementarii bonusurilor din banci ar putea fi un "subiect central" al discutiilor de la Pittsburgh.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: