Cum s-au miscat in 2008 cele 15 firme din Big 4

Data publicarii: 31-08-2009 | Afaceri

Da, se numesc Big 4 pentru ca sunt doar patru. Dar gigantii consultantei la nivel global - PricewaterhouseCoopers, KPMG, Deloitte si Ernst & Young - opereaza, fiecare, prin mai multe firme pe piata romaneasca, in total 15, corespunzatoare principalelor linii de business.

Cel mai mare profit obtinut in 2008 pe piata locala de o firma din Big Four a fost inregistrat de PricewaterhouseCoopers Management Consultants SRL, cu circa 4 mil. euro, dupa ce, cu un an in urma, suprematia era detinuta de Ernst&Young SRL. Aceasta din urma figureaza insa cu cifra de afaceri cea mai mare, pe site-ul Ministerului Finantelor - 32 mil. euro pe anul trecut, devansand KPMG Romania SRL - 31,3 mil. euro. "Productivitatea" cea mai mare apartine firmei Ernst&Young Assurance Services, care a inregistrat venituri de 7,8 mil. euro in 2008 cu doar doi angajati, ceea ce inseamna ca fiecare a adus afaceri in firma de aproape 4 mil. euro.

Evolutia cea mai spectaculoasa de la un an la altul apartine firmelor de taxe ale Deloitte si KPMG, care si-au marit de 8-10 ori cifrele de afaceri. KPMG Financial Advisory Services si-a crescut de 4 ori cifra de afaceri, de la 1,3 mil. euro in 2007 la 5,2 mil. euro anul trecut. Si PwC Management Consultants a avut un avans semnificativ in 2008, cand a crescut cu 250%, pana la afaceri de 11,6 mil. euro.

Rezultatele financiare publicate pe site-ul Ministerului Finantelor nu pot fi consolidate la nivelul fiecarui grup de firme, deoarece companiile respective pot desfasura si afaceri intra-grup, ceea ce denatureaza imaginea de ansamblu. Chiar daca este dificil sa faci o ierarhie clara pe piata locala, un lucru este cert - PwC isi pastreaza si la nivelul anului trecut prima pozitie detinuta in randul Big 4 de mai multi ani.

Deloitte a fost singura firma din Big 4 care a precizat in clar cifra de afaceri si profitul la nivel de grup pe 2008. Reticenta celorlalte firme de a comenta rezultatele financiare din 2008 este argumentata prin faptul ca anii fiscali cu care opereaza la nivel de grup nu coincid cu anii calendaristici din Codul Fiscal romanesc. Cifra de afaceri Deloitte Romania pe anul calendaristic 2008 a fost de 34,5 mil. euro, fata de 27,5 in anul anterior. Profitul net a fost de 1,1 mil. euro in 2008. Deloitte, plus de 1,1% in primele sase luni din 2009. Dupa un avans al cifrei de afaceri de 25% anul trecut, Deloitte si-a incetinit semnificativ ritmul de crestere dupa primele sase luni din 2009, pe fondul crizei economice, pastrandu-se insa in zona de plus, cu 1,1% mai mult decat in S1 din 2008.

Integral in Business Standard