Modelul italian: pactul bancilor cu intreprinzatorii

Data publicarii: 31-08-2009 | Finante-Banci

Situatia IMM a devenit din ce in ce mai ingrijoratoare in conditiile in care acestea au fost puternic afectate de criza financiara, astfel ca fiecare stat a incercat sa gaseasca o serie de solutii.

Una dintre cele mai mari probleme ale IMM este cea a creditarii, astfel ca multe dintre firme au inregistrat mari datorii pe care ulterior nu le-au mai putut plati.  Italia ne ofera un exemplu in acest scop. In data de 3 august Ministerul Economiei si Finantelor, Asociatia Bancara Italiana (ABI) si celelalte Asociatii au semnat un Acord comun in vederea suspendarii datoriilor IMM catre sistemul de creditare, avand ca obiectiv oferirea de sprijin financiar societatilor care se afla in dificultate. Acest Acord a fost semnat la Milano in prezenta ministrului Giulio Termonti de catre reprezentantii ABI, Casartigiani, CIA, CNA, Coldiretti, Confagricoltura, Confapi, Confartigianato, Confcommercio, Confcooperative, Confedilizia, Confesercenti, Confidustria si Lega Coop.

Acordul prevede in principal trei  masuri specifice in favoarea IMM: suspendarea pe o perioada de 12 luni a ratelor de principal aferente creditului, suspendarea pe o perioada de 12 luni, respectiv 6 luni a ratelor de principal aferente operatiunilor de leasing respectiv imobiliar sau mobiliar, precum si prelungirea la 270 de zile  a scadentelor liniilor de credit.

Potrivit acestui Acord, sunt acceptate la cererea de suspendare  de la plata ratelor creditele bancare pe termen mediu si lung, precum si operatiunile de leasing financiar existente la data semnarii Acordului. Acest model italian ar putea fi preluat si in Romania, drept dovada fiind si recenta discutie la nivelul ARB. Astfel, membrii Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) vor fi consultati in privinta suspendarii pe un an a platilor la creditele IMM.

In data de 3 august 2009 Ministerul Economiei si Finantelor, Asociatia Bancara Italiana  (ABI) si celelalte Asociatii ale societatilor au semnat un Acord comun in vederea suspendarii datoriilor IMM catre sistemul de creditare, cu obiectivul de a oferi sprijin financiar societatilor aflate in dificultate in actuala conjunctura. Va prezentam integral textul Acordului.

Integral in Curierul National