Profitul reinvestit nu ne scapa de forfetar!

Data publicarii: 31-08-2009 | Finante-Banci

Scaderea din sumele datorate de investitorii care vor beneficia de scutiri se va face numai pana la limita impozitului minim, a decis Executivul. Incepand de la 1 octombrie, mult-asteptata scutire de impozit pe profitul reinvestit va fi operationala. Insa numai in anumite conditii.

Scutirea se va aplica in baza unei ordonante de urgenta al carei proiect il dezvaluie Adevarul, ca si Nota de Fundamentare.

Facilitatea va fi acordata, de la 1 octombrie, doar pentru productia si/sau achizitia de echipamente tehnologice noi, respectiv masini, utilaje si instalatii de lucru. Sunt considerate noi bunurile industriale care nu au mai fost utilizate.

Cum se calculeaza

Potrivit proiectului de ordonanta, profitul reinvestit reprezinta "soldul contului de profit si pierdere, respectiv profitul contabil cumulat de la inceputul anului, utilizat in acest scop in anul efectuarii investitiei".

Scutirea de impozit pe profit aferenta investitiilor realizate se acorda in limita impozitului pe profit datorat pentru perioada respectiva.

Pentru perioada 1 octombrie - 31 decembrie 2009, in aplicarea facilitatii "se ia in considerare profitul contabil inregistrat incepand cu 1 octombrie 2009 si investit in activele aferente produse si/sau achizitionate dupa aceeasi data".

Pentru contribuabilii care au obligatia de a plati impozit pe profit trimestrial, in situatia in care se efectueaza investitii in trimestrele anterioare, "din profitul contabil cumulat de la inceputul anului se scade suma profitului investit anterior pentru care s-a aplicat facilitatea", precizeaza initiatorii viitoarei ordonante.

Interesant este ca, in cazul in care - ca urmare a aplicarii acestei facilitati - impozitul pe profit este sub nivelul impozitului minim (forfetar), "contribuabilii sunt obligati la plata impozitului minim", in conformitate cu prevederile legislatiei in vigoare.

Integral in Adevarul