Pogea le-ar putea prelungi elevilor vacanta cu zece zile

Data publicarii: 31-08-2009 | Actualitate

Elevii vor avea sansa sa mai stea inca zece zile in vacanta urmand a incepe anul scolar abia pe 24 septembrie. Decizia ar putea fi luata in cadrul discutiilor pe care ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, le poarta cu federatiile sindicale din invatamant pentru a stabili planul de masuri pentru reducerea cheltuielilor bugetare.

"Ar fi cea mai buna varianta. Decat sa luam zece zile de concediu fara plata in timpul anului scolar, mai bine sa amanam inceperea cursurilor. Macar copiii sa aiba ceva de castigat din asta, iar materia ar fi mai usor de recuperat decat daca am intrerupe orele la mijlocul semestrului. Asteptam sa vedem ce ne va spune ministrul Educatiei si vom discuta aceasta idee cu restul colegilor. Oricum, nu ne poate obliga nimeni sa muncim fara bani", a declarat pentru Gandul Constantin Ciosu, secretarul general al Federatiei Educatiei Nationale.

Propunerea sindicalistilor vine dupa ce ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a cerut fiecarui minister in parte sa adopte o solutie pentru a reduce cheltuielile bugetare cu 0,3% din PIB, variantele fiind fie concediul de zece zile fara plata, fie reducerea programului zilnic de lucru de la opt ore la sase ore.

In prima faza, reactia sindicatelor la anuntul facut de Guvern a fost amenintarea cu tribunalul, Gheorghe Isvoranu, presedintele Federatiei "Spiru Haret", acuzand Executivul ca nu exista nicio posibilitate legala de a trimite in concediu fortat bugetarii: "Imi este greu sa cred ca angajatii vor accepta benevol concediu fara plata. Aceasta masura afecteaza stabilitatea din sistem si se pierd drepturi deja castigate".

Integral in Gandul