Scrisul de mana, la baza unui nou detector de minciuni

Data publicarii: 01-09-2009 | Diverse

Timp de secole, diversi experti si pseudo-experti au incercat sa "sparga" codul scrisului de mana si sa afle ce tip de personalitate se ascunde in spatele fiecarei caligrafii.

Desi pana de curand aceasta preocupare a ocupat un loc marginal in cadrul stiintelor, cercetatorii au descoperit recent ca, folosind cateva functii si instrumente IT, caracteristicile scrisului de mana pot fi masurate mult mai eficient.

Doi profesori de la University of Haifa, Gil Luria si Sara Rosenblum, au utilizat o tableta computerizata pentru masurarea proprietatilor fizice ale scrisului de mana la mai multi subiecti. Ei au calculat cat timp sta stiloul pe hartie si cat in aer, dimensiunile exacte ale literelor, presiunea de apasare in timpul scrisului.

In final, au descoperit ca scrisul subiectilor in momentul in care au scris lucruri neadevarate este diferit de cei care prezinta adevaruri. Cercetatorii cred ca noul detector poate mari gradul de acuratete al deciziilor judecatorilor, fiind un instrument complementar poligrafului.

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: