Cel mai calm loc de pe Pamant, identificat in Antarctica

Data publicarii: Astazi, 02-09-2009 | IT&C

Cercetarile pentru cel mai bun loc de construire a unui observator astronomic au fost, in cele din urma, incununate de succes: o echipa americano-autraliana a combinat date furnizate de satelit, modele de temperatura si informatii climatice de la statiile amplasate la sol si au ajuns la concluzia ca locul se afla undeva in Antarctica.

Punctul, situat la peste 4.000 de metri inaltime, satisface cateva criterii esentiale pentru o buna observare: umiditatea cat mai scazuta si turbulente atmosferice cat mai mici. Dezavantajul este dat de temperaturile extrem de joase, -70 grade Celsius in timpul iernii, insa celor care vor accepta sa lucreze aici li se va asigura tot confortul.

Potrivit astronomilor, imaginile captate de aici vor fi de trei ori mai clare decat ale oricarui alt observator astronomic terestru, in mare parte ca urmare a absentei norilor, a uscaciunii aerului, a vitezei reduse a vantului si luminozitatii.

"Este cel mai calm loc de pe Pamant. Nu bate niciodata vantul, iar cu un telescop modest se pot obtine imagini caracteristice telescoapelor performante", spune Will Saunders, cercetator la Anglo-Australian Observatory.

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: