Cum pot vacile concura cu bancile in atragerea economiilor populatiei

Data publicarii: Astazi, 02-09-2009 | Finante-Banci

Cu dobanda de referinta ajunsa la un nivel minim si criza financiara deasupra capului, o parte a populatiei Frantei cauta noi alternative de economisire si de punere la adapost a banilor, scrie Reuters.

Si, cum in situatii dificile tot solutiile clasice raman de baza, mai multi francezi au decis ca banii lor sunt mai protejati intr-o cireada de vaci decat intr-o institutie de imprumut. Astfel, daca cel mai popular cont de economie, Livret A, aduce un profit de 1% pe an, proprietarii de vaci pot astepta pana la 4-5% anual, la o investitie initiala de 1.200 euro per animal.

Spre deosebire de bursa, achizitia de vaci este o afacere cu riscuri foarte mici, castigurile variind odata cu piata carnii si a laptelui. Pierre Marguerit, directorul Gestel, companie din sud-estul Frantei care gestioneaza o cireada de peste 30.000 vaci cu peste 1.000 de proprietari, spune ca vanzarile s-au dublat in ultimul an.

"Cumperi una sau mai multe vaci pe care le inchiriezi apoi fermierilor. Cireada ta creste de la un an la altul. O turma de 20 de vaci creste la 12 luni cu un exemplar si aduce un profit de 4-5%", explica Marguerit.

Desi rata nasterilor este mai mare, o parte a viteilor sunt vanduti pentru a se acoperi costurile de intretinere a turmei. In anii foarte fertili, profiturile pot ajunge pana la 7%, potrivit administratorilor de ferme.

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: