Romanii platesc cu cardul o data la doua luni

Data publicarii: Astazi, 02-09-2009 | Finante-Banci

Obisnuiti sa-si retraga tot salariul de la bancomat, posesorii de carduri isi achita foarte rar cumparaturile direct la comerciant. Platesc prin card la comerciant, in medie, 145 de lei, dar retrag de la bancomat triplu. Romanii nu se dezvata sa foloseasca numerarul.

Desi numarul de terminale prin care se poate efectua plata direct la magazin (POS - Point of Sale) a crescut pana la aproape 100.000 de unitati, romanii opteaza foarte rar pentru aceasta varianta. Ei prefera sa retraga numerar de la bancomate pentru a-si achita apoi cu el cumparaturile.

Astfel, posesorii de carduri platesc o data la doua luni direct la comerciant. Mai exact, cu cele 12,74 milioane de carduri valide aflate in circulatie s-au efectuat in trimestrul al doilea doar 18,89 milioane de tranzactii la ­POS‑urile montate in Romania, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei.

Si asta in ciuda faptului ca pentru plata prin card la comerciant nu se percepe comision, asa cum se intampla in cazul retragerii de numerar de la bancomate. In ceea ce priveste suma tranzactionata in intervalul aprilie-iunie, ea s-a ridicat la 2,72 miliarde de lei (646 de milioane de euro). Mai exact, valoarea medie a unei plati a fost de 144,15 lei (34,25 euro).

9.500 de bancomate instalate

Nici macar cardurile de credit, special concepute pentru cumparaturi, nu sunt mai des folosite de romani. Cu cele 2,28 milioane de carduri de credit aflate in circulatie, romanii nu au efectuat in trimestrul al doilea mai mult de 4,13 milioane de tranzactii.

Mai exact, o tranzactie la mai bine de doua luni. Romanii sunt adeptii numerarului. Posesorii de carduri, fie ele de debit sau de credit, scot bani de la bancomat o data la aproximativ trei saptamani. Iar cum valoarea medie a unei retrageri este de 400 de lei, reiese ca sunt inca foarte multi cei care prefera sa-si retraga printr-o singura tranzactie tot salariul sau o mare parte din el.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: