Gross: Asia si Australia vor lua locul SUA in economia globala

Data publicarii: 03-09-2009 | International

Bill Gross, fondatorul Pimco, unul dintre cele mai mari fonduri de investitii la nivel global, este de parere ca rolul de lider al Statelor Unite ale Americii in economia mondiala este terminat, locul lor urmand sa fie luat de economiile asiatice si Australia, scrie Bloomberg.

"Este timpul sa recunoastem ca realitatile s-au schimbat si ca vor continua sa se schimbe substantial in urmatorii 10-20 de ani. America nu va mai fi aspiratorul mondial de bunuri, deja rata de economisire a populatiei ajungand la un record de 10%", spune Gross.

El precizeaza ca noua mentalitate americana este mult mai sanatoasa decat cea de pana acum, a consumului excesiv, ale carei urmari s-au repercutat nu numai in sistemul bancar, dar si in cel de sanatate, prin cresterea facturilor pentru tratarea diabeticilor sau obezilor.

Gross defineste perioada pe care o va traversa economia mondiala in urmatorii ani prin sintagma "New Normal", ale carei principale caracteristici sunt cresterea economica lenta, rol important al guvernului in piata de capital prin reglementarea si controlul economic, tendinta de economisire pronuntata a populatiei.

Dolarul isi va pierde din valoare in noul context, iar marile castigatoare vor fi economiile asiatice si cele corelate cu ele, precum Australia si Brazilia, adauga Gross.

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: