Gadgeturile eco, vedetele targului IFA

Data publicarii: Astazi, 03-09-2009 | IT&C

Televizorul cu dioda organica sau nettop-ul, un fel de desktop care incape in poseta, sunt cateva dintre atractiile expozitiei de la Berlin. Daca in 2008 evenimentul a pus accent mai mult pe produsele electrocasnice, acum in prim-plan sunt tehnologiile care polueaza mai putin.

IFA este cel mai important targ de electronice de larg consum din Europa, numai la editia din 2008 volumul de comezi fiind de peste trei miliarde de euro. Anul acesta, expozitia se va desfasura intre 4 si 9 septembrie, in capitala Germaniei, Berlin.

Pentru o singura zi de vizitare biletul costa 10 euro, insa elevii si studentii pot intra cu 5,5 euro. Cel mai scump bilet costa 29 de euro si cu el pot intra doi adulti si trei copii.

Televizorul viitorului

Compania sud-coreeana LG va prezenta, la IFA 2009, un televizor cu ecran OLED de 38 de centimetri. Televizoarele bazate pe tehnologia OLED (diode organice emitatoare de lumina) sunt mai subtiri si mai eficiente din punct de vedere al consumului de energie si ofera culori mai vii decat ecranele cu cristale lichide (LCD) sau plasma.

Liderul pietei, Sony a lansat primul model OLED, cu diagonala de 27,9 centrimetri si trei milimetri grosime, la sfarsitul anului 2007. Modelul are un pret de 2.500 de dolari.

Firma germana Medion va prezenta noul Akoya Mini E2076, un nettop pe platforma Nvidia ION. Nettopul este un desktop de dimensiuni foarte mici, care poate fi carat chiar si intr-o poseta. Carcasa are o grosime de doar doi centrimetri, o latime de 17 centimetri si este inalta de 15 centimetri.

Procesoarele sunt Intel Atom de 1,6 GHz, cu memorie de 1 sau 2 GB de RAM, 160 sau 320 GB de spatiu pe hard disk si placa grafica Nvidia Geforce 9400M. Este dotat cu iesiri video in format DVI si HDMI, sase porturi USB 2.0 si unul Gigabit Ethernet.

 Cand va fi lansat pe piata va costa circa 350 de euro. Philips aduce gama de televizoare Aurea, care au partea frontala realizata integral din sticla. Noua gama include cea mai recenta versiune a tehnologiei Active Frame. Adica, un cadru exterior ce inconjoara ecranul si care proiecteaza perfect culorile redate in imaginile de pe ecran.

Peste 150 de LED-uri de mare putere, dispuse pe tot perimetrul ramei, creeaza un halou multicolor, cu o stralucire schimbatoare, care invaluie ecranul si creeaza o lumina fina de ambianta si vizionare.

Televizoarele Aurea au diagonale de 37 si 42 de inci si preturi intre 12.499 si 15.999 de lei. Sharp va aduce la IFA 2009 Berlin primele televizoare LCD cu Blu-ray recorder incorporat.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: