Cine mai are astazi leafa mare

Data publicarii: 03-09-2009 | HR/Cariere

Pe timp de criza, o duc bine recuperatorii, contabilii, farmacistii, persoanele cu expertiza mare in vanzari si cei care lucreaza in finante.

Criza financiara a lasat unele categorii de persoane cu buzunarele goale, in timp ce altora le-a ingrosat portofelele. Cel mai mult au fost afectati incepatorii. De altfel, ei sunt cei care isi gasesc foarte greu un loc de munca si care se vad nevoiti sa accepte si salarii de 800 de lei (pentru cei cu studii superioare).

"Salariile au scazut in special la nivel de entry level. Pe nivelul de middle, cele mai multe companii care nu intampina probleme foarte mari au pastrat nivelul salarial, nu l-au crescut. Depinde foarte mult si de domeniu. In piata sunt si companii care au redus oferta salariala cu 10-20%", spune Vivien Untaru, director general la compania de recrutare VON Consulting. Pentru a vedea cat de afectate sunt companiile in aceasta perioada economica dificila, sunt relevante intentiile de angajare.

Astfel, potrivit studiului "Total Remuneration Survey 2009", realizat de compania de consultanta Mercer in colaborare cu firma de resurse umane ConsulTeam, 36% din companiile participante intentioneaza sa faca angajari, 18% - sa reduca personalul si 46% - sa nu opereze nici o schimbare in numarul de angajati.

"Anul finantistilor"

"In joburile productive, adica in cele ocupate de oameni care genereaza cifre in companii si sunt la nivel de senioritate, salariile variaza intre 500 si 3.000 de euro net lunar. O componenta importanta in venit este insa plata variabila, direct legata de performanta adusa companiei", spune Mihaela Forgaciu, membru in HR Club.

In privinta joburilor indirect productive, specialista apreciaza ca cele mai bine platite joburi acum sunt cele din domeniul financiar. "Este, categoric, anul finantistilor.  si asta pentru ca ei, printr-un management eficient al costurilor, tin compania pe linia de plutire. Competentele in zona financiara la nivel de senior sunt foarte cautate si, prin urmare, si salariile sunt atragatoare", explica Mihaela Forgaciu.

Cei din banci, bine platiti

Un alt job bine platit este cel de recuperator creante. O astfel de persoana poate castiga de la 300 de euro  pana la 1.000 de euro net/luna. Un contabil senior poate lua si 3.500 de euro lunar, iar o persoana cu expertiza mare in vanzari poate avea o leafa fixa de 1.200 de euro. si farmacistii o duc destul de bine, acest domeniu fiind aproape singurul unde nu s-au operat reduceri salariale sau concedieri. In continuare sunt bine platiti cei care lucreaza in industria bunurilor de larg consum si in banci. In sistemul bancar s-au anulat comisioanele si bonusurile, dar salariile au ramas cam aceleasi.

Integral in Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: