Mitsubishi investeste 21 miliarde dolari intr-o centrala solara spatiala

Data publicarii: 04-09-2009 | Mediu

Mitsubishi Electric si IHI Corp si-au unit fortele pentru constructia unei centrale solare gigant direct in spatiu, costurile fiind estimate la peste 21 miliarde dolari infuzati in urmatoarele decenii, scrie Bloomberg.

Un grup de cercetatori din 16 companii active pe piata energetica a inceput deja sa lucreze la o tehnologie ce va permite transmiterea electricitatii cu ajutorul microundelor, transportul din spatiu pe Pamant fiind, de altfel, principala problema.

"Pare un scenariu SF, dar panourile solare amplasate in spatiu sunt o alternativa demna de luat in calcul intr-un secol in care resursele fosile se apropie de sfarsit", spune Kensuke Kanekiyo, director al Institute of Energy Economics din Japonia.

Statia ar urma sa produca un gigawatt de energie, iar suprafata pe care se vor intinde panourile solare va fi de peste un kilometru patrat. Captarea soarelui direct din spatiu elimina factorul vreme, marind astfel considerabil eficienta.

Un anunt similar a fost facut in urma cu cateva luni de Pacific Gas & Electric, cel mai mare furnizor de electricitate din California. Compania a incheiat o intelegere pentru cumpararea a 200 megawatti de electricitate de la Solaren Corp, o firma de mici dimensiuni care poseda tehnologia necesara captarii si transportului energiei solare de pe orbita planetara.

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: