Marii investitori romani isi muta afacerile peste hotare

Data publicarii: 04-09-2009 | Afaceri

Lipsa de interes pentru crearea unor politici fiscale coerente alunga din ce in ce mai multi investitori din Romania. Ieri, proprietarul firmelor din grupul GeCAD, Radu Georgescu, a anuntat ca si-a transferat actiunile companiilor sale catre o societate nou-infiintata din Cipru, Concentric Limited.

Omul de afaceri a motivat ca la baza deciziei a fost consolidarea afacerilor intr-o structura de tip holding, structura ce nu este definita in legislatia din Romania. "Toate investitiile mele sunt sau vor fi aduse sub umbrela Concentric Limited. Am ales Cipru pentru ca, geografic vorbind, este cea mai apropiata tara membra UE cu legislatie referitoare la holdinguri. Decizia mea a fost una complexa, in care a fost luat in considerare un numar mare de factori si pentru a fi sigur ca iau decizia buna, am solicitat sprijinul consultantilor de la Pricewaterhouse Coopers privind consolidarea afacerilor pe care le conduc", a declarat Radu Georgescu.

El a adaugat ca va controla integral grupul, alaturi de sotia sa. Grupul GeCAD a raportat in 2008 o cifra de afaceri cumulata de 10,1 milioane de lei, noteaza Mediafax. La inceputul acestei luni, si proprietarii Cris-Tim, sotii Radu si Cristina Timis, au declarat ca au transferat catre societatea nou-creata Rangeglow Limited din Cipru 99% din actiunile grupului. Ei au motivat ca grupul, cu afaceri cu 120 de milioane de euro in 2008, are de suferit pentru ca in Romania nu exista o lege a holdingului. "Nu este un trend generat de criza, ci un fapt care se petrece in ultimii ani, determinat de faptul ca Romania nu are o lege care sa incurajeze afacerile de tip holding sau operatiunile intragrup. Este nevoie de o strategie fiscala stabila pe termen mediu si lung pentru pastrarea investitorilor seriosi si mai apoi pentru atragerea unora noi", a explicat consultantul fiscal Gabriel Biris.

Gardianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: