Sa cumpar sau nu o casa la preturile actuale?

Data publicarii: 08-09-2009 | Imobiliare

Ultimele cateva luni au reusit sa scoata din amortire piata rezidentiala. Potrivit unui sondaj realizat de "Adevarul", 50% dintre respondenti au declarat ca ar cumpara o locuinta la nivelul actual al preturilor.

In ceea ce priveste oportunitatile de achizitie a unei locuinte in aceasta perioada, cele mai multe pareri sunt impartite. "Astfel, cei care cred ca nu este inca momentul achizitiei spera ca in perioada urmatoare se vor mai inregistra scaderi de preturi, in procente considerabile, astfel incat efortul generat de achizitia unei locuinte sa fie cat mai mic".

In aceste cazuri, probabil ca nici achizitia in sine nu este urgenta sau absolut necesara, iar clientii se afla de cele mai multe ori in faza de informare si testare a pietei. Dupa cum se stie, in jur de 85% dintre cumparatori apeleaza la un credit bancar pentru achitarea locuintei.

Astfel, "o parte dintre cei care amana decizia de achizitie au indoieli in ceea ce priveste posibilitatea viitoare de plata si de sustinere a creditului contractat. Toate acestea sunt generate de contextul economic actual incert, de nesiguranta locului de munca sau de nivelul veniturilor viitoare".

O perioada buna pentru achizitii

Cu toate acestea, in opinia noastra, este un moment bun pentru achizitii de locuinta. "Acum exista diverse modalitati de plata, s-au realizat reduceri de pret pentru locuintele noi, s-a inceput acordarea de credite prin programul Prima Casa. Vor urma, cu siguranta, si alte produse de creditare mult mai avantajoase. Astfel, achizitia unei locuinte in constructie, ceea ce inseamna amanarea efortului financiar pentru 12-18 luni, este o alternativa avantajoasa la apartamentele vechi.

Dupa schimbarea situatiei economice de ansamblu si usurarea cash-flow-ului dezvoltatorilor, va disparea presiunea vanzarii in orice conditii, deci probabil si disparitia unora dintre facilitatile actuale".

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: