Bancherii cred ca locuintele se vor ieftini

Data publicarii: 10-09-2009 | Finante-Banci

Reprezentantii celor mai mari zece banci din Romania spun ca locuintele se vor ieftini moderat, iar cererea pentru credite nu va avansa in urmatoarele trei luni.
 
Aproape trei sferturi (67%) din reprezentantii celor mai mari zece banci din Romania considera ca pretul pe metrul patrat al unei locuinte va scadea intr-o anumita masura in urmatoarele trei luni, se arata intr-un sondaj realizat de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Nici unul dintre bancherii chestionati nu crede insa ca pretul va scadea foarte mult.

Majoritatea bancherilor, circa 80%, considera ca cererea pentru credite nu va creste in perioada urmatoare, ci va ramane constanta. Peste 19% estimeaza ca cererea de credite va fi moderat mai mare. Totodata, jumatate din bancherii chestionati estimeaza ca cererea pentru creditele de achizitionare a locuintelor si a terenurilor va fi aproximativ constanta.

In acelasi timp, 44% considera ca cererea va fi moderat mai mare. Pe de alta parte, aproximativ 66% din bancheri considera ca standardele de creditare si termenii contractelor vor ramane relativ constante in urmatorul trimestru, iar 26% ca acestea vor deveni mai restrictive intr-o oarecare masura.

Sondajul BNR are la baza un chestionar care este transmis primelor 10 banci alese dupa cota de piata aferenta creditarii companiilor si populatiei. Aceste institutii detin aproximativ 80% din creditare.

Cotidianul