Topul celor mai otravitoare telefoane mobile

Data publicarii: 10-09-2009 | IT&C

Daca acum ceva timp abordam problema legaturii dintre telefoane mobile si cancer, iata ca revenim, de aceasta data cu un semnal de alarma lansat de un reprezentant al societatii civile. Va transmitem, astfel, un ghid de micsorare a radiatiilor emise de telefoane mobile, realizat de catre Organizatia Environmental Working Group's (EWG), publicat pe site-ul oficial al companiei.

Cercetarea, realizata de catre specialistii EWG, a presupus clasificarea a mai mult de 1.000 telefoane mobile care se afla pe piata din Statele Unite, pentru a putea ajuta consumatorul sa ia decizii de cumparare informate.

Ghidul, realizat pe baza datelor tehnice oferite de producatorii de telefoane mobile, compilate in diferite grafice cu nivelul de emisii de radiofrecventa, isi propune sa umple golurile lasate de esecul Guvernului american in a impune producatorilor si vanzatorilor de a dezvalui nivelul de emisie al telefoanelor pe etichete sau pe display-urile de publicitate din magazine.

"Ne-ar placea sa putem spune ca telefoanele mobile nu sunt periculoase", declara Olga Naidenko, Ph.D., unul dintre oamenii de stiinta de la EWG. "Totusi nu putem. Cercetarile recente, desi nu sunt doveditoare, ridica serioase probleme legate de riscul de cancer generat de folosirea telefoanelor mobile, care trebuie cercetate serios mai departe. Intre timp insa, consumatorii pot lua masuri pentru a reduce expunerea", se mentioneaza in comunicatul de presa remis de organizatie.

Telefoanele cu cele mai multe radiatii

  1. Motorola MOTO VU204
  2. T-Mobile myTouch 3G
  3. Kyocera Jax S1300
  4. Blackberry Curve 8330
  5. Motorola W385
  6. T-Mobile Shadow
  7. Motorola C290
  8. Motorola i335
  9. Motorola MOTO VE240
  10. Blackberry Bold 9000

Telefoanele cu cele mai reduse emisii

  1. Samsung Impression (SGH-a877)
  2. Motorola RAZR V8
  3. Samsung SGH-t229
  4. Samsung Rugby (SGH-a837)
  5. Samsung Propel Pro (SGH-i627)
  6. Samsung Gravity (SGH-t459)
  7. T-Mobile Sidekick
  8. LG Xenon (GR500)
  9. Motorola Karma QA1
  10. Sanyo Katana II [Kajeet]

Informarea consumatorului e vitala

Studii recente arata legaturi intre tumori cerebrale si ale glandelor salivare si telefoanele mobile, care nu sunt definitive, dar sunt provocatoare si deranjante. Pe masura ce este realizata cercetare mai multa, informarea mai buna a consumatorilor este vitala, sustin reprezentantii EWG.

Pe masura ce numarul dispozitivelor wireless este in crestere, preocuparile celor care se ocupa de sanatatea publica legate de pericolele emisiilor de radiofrecventa sporesc. Conform datelor oferite de CTIA Wireless Association, un grup international al industriei, numarul de abonati la servicii wireless este de 270,3 milioane in Statele Unite, respectiv 87% din populatia americana. Cifra era valabila in decembrie 2008 si reprezinta un salt de 30% in trei ani.

Integral in Curierul National