Concurenta investigheaza piata retailerilor alimentari, printre care Metro si Rewe
Data publicarii: 11-09-2009 | ActualitateConsiliul Concurentei (CC) a demarat 4 investigatii privind potentiala incalcare a Legii Concurentei si a Tratatului CE de catre comercianti cash & carry, comercianti cu amanuntul si furnizori de produse alimentare, printre care se numara grupurile Metro si Rewe, a anuntat institutia.
Astfel, potrivit CC, investigatiile privesc posibile intelegeri anticoncurentiale intre comercianti si furnizorii acestora, referitoare la stabilirea preturilor de vanzare sau de revanzare, cu potentiale efecte asupra bunastarii consumatorilor finali.
"Concurenta prin pret este cel mai important element de manifestare a unei economii de piata libere. Orice forma de restrangere sau impiedicare a concurentei prin pret reprezinta o abatere de la principiul libertatii de manifestare a agentilor economici pe piata si produce o grava afectare a intereselor consumatorilor finali. In situatia in care aceste practici vor fi confirmate, Consiliul Concurentei va sanctiona corespunzator companiile vinovate, iar respectivele comportamente vor fi interzise pe piata", a declarat presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu.
Prima investigatie a Concurentei vizeaza societatile membre ale grupului Metro (Metro Cash & Carry Romania SRL, real, -Hypermarket Romania SRL, MGB Metro Buying Group SRL) si furnizorii acestora. In ceea ce priveste cea de-a doua investigatie, aceasta are in vedere societatile grupului Rewe (Selgros Cash & Carry SRL si Billa Romania SRL), in timp ce a treia si a patra privesc societatile Mega Image, CDE Interex si furnizorii acestora.
Potrivit Consiliului Concurentei, activitatea desfasurata de catre aceste societati reprezinta aproximativ 40% din valoarea totala a comertului modern alimentar romanesc.
Consiliul Concurentei poate sanctiona companiile care incalca legislatia in domeniul concuretei cu amenzi de pana la 10% din cifra de afaceri a acestora. Cu toate acestea, companiile care coopereaza cu autoritatea de concurenta, in cadrul programului de clementa, pot obtine imunitate la amenda sau reduceri substantiale ale amenzilor.
De asemenea, autoritatea romana de concurenta precizeaza ca a modernizat Instructiunile referitoare la politica de clementa, iar acestea au intrat in vigoare odata cu publicarea lor in Monitorul Oficial, in data de 7 septembrie 2009. Noile Instructiuni se vor aplica atat intelegerilor orizontale, cat si restrictionarilor verticale foarte grave.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri