Un roman din cinci ar vrea ca romii sa dispara

Data publicarii: 11-09-2009 | Actualitate

Rezultatele "Barometrului interetnic 2009" sunt ingrijoratoare: romanii dispretuiesc minoritatile alaturi de care traiesc.

In anul 2000, Centrul de Resurse pentru Diversitate Etnoculturala de la Cluj a lansat, sub denumirea "Barometrul relatiilor etnice", o serie de cercetari periodice a relatiilor interetnice. Ultima a avut loc acum sapte ani. Secretariatul General al Guvernului prin programul S.P.E.R. (Stop Prejudecatilor despre Etnia Roma) a sustinut realizarea unui nou etnobarometru. Rezultatele acestuia au fost facute publice ieri, la sediul Facultatii de Sociologie din cadrul Universitatii din Bucuresti.

Studiul n-a vizat exclusiv romii, fiind orientat si catre cea mai importanta minoritate etnica din Romania din punct de vedere statistic: maghiarii. Esantionul de romi a fost de 608 persoane, iar de "ne-romi" de 820 de persoane.

Tot ieri a fost prezentata si o analiza de presa bazata pe monitorizarea a 8 publicatii centrale si a jurnalelor de stiri din prime-time ale principalelor televiziuni, in perioada decembrie 2008 -iunie 2009. In subsidirar, a fost urmarit si consumul de produse media al romilor.

"Murdari", "lenesi", "hoti"

Comparativ cu anul 2002, situatia romilor pare sa se fi imbunatatit usor. Discriminarea pe criterii rasiale a ramas insa o tema ocolita cu grija. Daca este adusa in dezbatere publica, raspunsul este prompt si radical, ca la concertul Madonnei din Parcul Izavor: un cor de huiduieli.

In urma cu sapte ani, fraza "Nu sunt de acord ca romii sa locuiasca in Romania" era aprobata de 28,3% dintre respondenti. In 2009, procentul a scazut la 20,8%. Cu cat situatia devine mai personala, cu atat gradul de respingere creste. In 2009, 68,4% dintre cei chestionati nu ar vrea ca romii sa le faca parte din familie. Romii sunt plasati sub o serie de sterotipuri etnice. La intrebarea- dubla - "Cele mai multe femei rome sunt murdare si au prea multi copii?" - procentul celor care au raspuns "da" este de 71,7. Imaginea minoritarului cu igiena precara este insotita de prezumtia de criminalitate. "Cei mai multi romi incalca legile?" a primit un raspuns afirmativ covarsitor: 77,7%. Etichetele cele mai frecvente pe care le primesc romii sunt: "lenesi" si "hoti".

Ca si romanii, romii au foarte mare incredere in Biserica (47,9%) si Armata (10,9%). Si, la fel ca romanii, 65,6% dintre romi cred ca nicio personalitate politica nu i-a ajutat. In ceea ce priveste consumul de media, similaritatile sunt frapante. Romii si romanii prefera aceleasi posturi de televiziune si au gusturi comune in privinta programelor "de divertisment".

Integral in Evenimentul Zilei