Un roman din cinci ar vrea ca romii sa dispara
Data publicarii: 11-09-2009 | ActualitateRezultatele "Barometrului interetnic 2009" sunt ingrijoratoare: romanii dispretuiesc minoritatile alaturi de care traiesc.
In anul 2000, Centrul de Resurse pentru Diversitate Etnoculturala de la Cluj a lansat, sub denumirea "Barometrul relatiilor etnice", o serie de cercetari periodice a relatiilor interetnice. Ultima a avut loc acum sapte ani. Secretariatul General al Guvernului prin programul S.P.E.R. (Stop Prejudecatilor despre Etnia Roma) a sustinut realizarea unui nou etnobarometru. Rezultatele acestuia au fost facute publice ieri, la sediul Facultatii de Sociologie din cadrul Universitatii din Bucuresti.
Studiul n-a vizat exclusiv romii, fiind orientat si catre cea mai importanta minoritate etnica din Romania din punct de vedere statistic: maghiarii. Esantionul de romi a fost de 608 persoane, iar de "ne-romi" de 820 de persoane.
Tot ieri a fost prezentata si o analiza de presa bazata pe monitorizarea a 8 publicatii centrale si a jurnalelor de stiri din prime-time ale principalelor televiziuni, in perioada decembrie 2008 -iunie 2009. In subsidirar, a fost urmarit si consumul de produse media al romilor.
"Murdari", "lenesi", "hoti"
Comparativ cu anul 2002, situatia romilor pare sa se fi imbunatatit usor. Discriminarea pe criterii rasiale a ramas insa o tema ocolita cu grija. Daca este adusa in dezbatere publica, raspunsul este prompt si radical, ca la concertul Madonnei din Parcul Izavor: un cor de huiduieli.
In urma cu sapte ani, fraza "Nu sunt de acord ca romii sa locuiasca in Romania" era aprobata de 28,3% dintre respondenti. In 2009, procentul a scazut la 20,8%. Cu cat situatia devine mai personala, cu atat gradul de respingere creste. In 2009, 68,4% dintre cei chestionati nu ar vrea ca romii sa le faca parte din familie. Romii sunt plasati sub o serie de sterotipuri etnice. La intrebarea- dubla - "Cele mai multe femei rome sunt murdare si au prea multi copii?" - procentul celor care au raspuns "da" este de 71,7. Imaginea minoritarului cu igiena precara este insotita de prezumtia de criminalitate. "Cei mai multi romi incalca legile?" a primit un raspuns afirmativ covarsitor: 77,7%. Etichetele cele mai frecvente pe care le primesc romii sunt: "lenesi" si "hoti".
Ca si romanii, romii au foarte mare incredere in Biserica (47,9%) si Armata (10,9%). Si, la fel ca romanii, 65,6% dintre romi cred ca nicio personalitate politica nu i-a ajutat. In ceea ce priveste consumul de media, similaritatile sunt frapante. Romii si romanii prefera aceleasi posturi de televiziune si au gusturi comune in privinta programelor "de divertisment".
Integral in Evenimentul Zilei
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri