Femei vs barbati: cine va pune economia pe picioare?

Data publicarii: 11-09-2009 | Economie

Tendinta de economisire a barbatilor ar fi solutia pe termen mediu si lung pentru ca economia romaneasca sa gaseasca finantare pentru necesarul de investitii. Insa cheia iesirii din recesiune este consumul, iar sansa o reprezinta comportamentul financiar al femeilor.

Romania trebuie sa isi gaseasca un nou model de crestere economica, in conditiile in care investitiile straine ar putea sa vina mai greu, chiar si dupa terminarea crizei. Solutia este economisirea interna, care poate fi incurajata prin politici publice, insa este de evitat o crestere prea rapida, generata de efectele psihologice ale crizei, au avertizat reprezentantii Bancii Nationale a Romaniei.

''Femeile economisesc mai putin. Ar trebui transferata decizia la ele. Asta va duce la reluarea cresterii economice'', spune Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR. Pe ce isi fundamenteaza afirmatia: un sondaj comandat de Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare, realizat pe 1.600 de respondenti, arata ca 28% dintre gospodarii sunt conduse de femei, iar, in aceste cazuri, probabilitatea de economisire este mai redusa. Ce ar trebui sa faca in timpul acesta barbatii? In primul rand, griji pentru pensie, somaj sau boala. Indirect, asta poate intari economia cand si daca vor mai avea ocazia sa-si impuna punctul de vedere in familie. "Deficitul de cont curent scade. Ce face Romania pentru a sustine investitiile? Fie creste economisirea interna, fie reduce investitiile. Nu prea avem de ales, trebuie sa crestem economisirea", spune economistul-sef al BNR, Valentin Lazea.

Potrivit oficialului BNR, o crestere a veniturilor si a accesului la creditare reduce motivatia pentru economisire, iar statul ar trebui, in compensatie, sa mentina ridicata incertitudinea fata de viitor.

"China, cat e ea de comunista, nu are sistem de pensii", explica Lazea in ce consta motivatia din spatele unuia dintre cele mai ridicate grade de economisire din lume. ''In Romania, cea mai mare greseala a statului a fost sa promita beneficii definite la pensionare - 45% din salariu. Au uitat regula numarul unu: nu poti acoperi cheltuieli permanente cu venituri temporare. Ar trebui sa nu dea asigurari in alb, sa mentina incertitudinea ridicata'', spune Lazea. Rata de economisire in Romania este acum de 18% din PIB, in usoara crestere fata de acum doi ani, dar una dintre cele mai mici din Europa.

Integral in Business Standard

Ultimele stiri pe BankNews.ro: