Femei vs barbati: cine va pune economia pe picioare?
Data publicarii: 11-09-2009 | EconomieTendinta de economisire a barbatilor ar fi solutia pe termen mediu si lung pentru ca economia romaneasca sa gaseasca finantare pentru necesarul de investitii. Insa cheia iesirii din recesiune este consumul, iar sansa o reprezinta comportamentul financiar al femeilor.
Romania trebuie sa isi gaseasca un nou model de crestere economica, in conditiile in care investitiile straine ar putea sa vina mai greu, chiar si dupa terminarea crizei. Solutia este economisirea interna, care poate fi incurajata prin politici publice, insa este de evitat o crestere prea rapida, generata de efectele psihologice ale crizei, au avertizat reprezentantii Bancii Nationale a Romaniei.
''Femeile economisesc mai putin. Ar trebui transferata decizia la ele. Asta va duce la reluarea cresterii economice'', spune Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR. Pe ce isi fundamenteaza afirmatia: un sondaj comandat de Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare, realizat pe 1.600 de respondenti, arata ca 28% dintre gospodarii sunt conduse de femei, iar, in aceste cazuri, probabilitatea de economisire este mai redusa. Ce ar trebui sa faca in timpul acesta barbatii? In primul rand, griji pentru pensie, somaj sau boala. Indirect, asta poate intari economia cand si daca vor mai avea ocazia sa-si impuna punctul de vedere in familie. "Deficitul de cont curent scade. Ce face Romania pentru a sustine investitiile? Fie creste economisirea interna, fie reduce investitiile. Nu prea avem de ales, trebuie sa crestem economisirea", spune economistul-sef al BNR, Valentin Lazea.
Potrivit oficialului BNR, o crestere a veniturilor si a accesului la creditare reduce motivatia pentru economisire, iar statul ar trebui, in compensatie, sa mentina ridicata incertitudinea fata de viitor.
"China, cat e ea de comunista, nu are sistem de pensii", explica Lazea in ce consta motivatia din spatele unuia dintre cele mai ridicate grade de economisire din lume. ''In Romania, cea mai mare greseala a statului a fost sa promita beneficii definite la pensionare - 45% din salariu. Au uitat regula numarul unu: nu poti acoperi cheltuieli permanente cu venituri temporare. Ar trebui sa nu dea asigurari in alb, sa mentina incertitudinea ridicata'', spune Lazea. Rata de economisire in Romania este acum de 18% din PIB, in usoara crestere fata de acum doi ani, dar una dintre cele mai mici din Europa.
Integral in Business Standard
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri