Angajatii varstnici, o resursa neexploatata de companii

Data publicarii: 14-09-2009 | HR/Cariere

Un nou studiu a dovedit ca salariatii trecuti de 50 de ani aduc beneficii evidente companiilor, iar angajatorii care nu iau in calcul diversificarea fortei de munca prin atragerea lor in firma, isi auto-limiteaza resursele.

Cercetarea, realizata prin chestionarea a peste 15.000 de angajati, a fost condusa de Talent Q, companie britanica specializata in consultanta HR. Conform analistilor, angajatii maturi sunt mult mai flexibili si mai receptivi la cerintele managerilor decat salariatii tineri.

In plus, angajatii varstnici sunt in general mai receptivi in preluarea de noi sarcini si roluri decat colegii lor cu o medie de varsta inferioara. Alte avantaje demne de luat in consideratie de patroni sunt date de usurinta cu care un angajat trecut de 50 de ani poate prelua in mod voluntar un rol de conducere, fara sa aiba nevoie de mult sprijin din partea managerilor.

Salariatii din aceasta categorie de varsta s-au dovedit, totodata, posesorii unui grad mai mare de incredere sociala si a unei abilitati superioare de a construi relatii pozitive cu restul colegilor, cu furnizorii sau clientii.

Potrivit cercetarii, angajatii varstnici sunt sensibil mai putin orientati spre obtinerea de promovari sau alte avantaje specifice ierarhiei interne a companiei, fapt explicabil fie prin realizarea anterioara a acestor ambitii, fie prin constientizarea limitelor sau prin consolarea cu actualul statut.

"Studiul nostru contrazice stereotipurile comune despre angajatii in varsta, conform carora sunt greu adaptabili sau incapabili sa accepte schimbarile. In schimb, demonstreaza ca sunt o resursa valoroasa, folosita intr-o foarte mica masura de organizatii", spune Steve O'Dell, director executiv al Talent Q.

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: