Prima Casa s-a infundat la Garantare

Data publicarii: 14-09-2009 | Finante-Banci

In ciuda criticilor ce i-au fost aduse si a lentorii cu care a debutat, Programul "Prima Casa" se deruleaza in prezent la turatie maxima prin cele 19 banci participante, insa fluxul pare a fi sugrumat, pe moment, chiar in curtea initiatorului programului, statul roman, mai exact la Fondul de Garantare a Creditelor.

Pe langa cele aproximativ 200 de dosare pe care a ajuns sa le primeasca zilnic, Fondul are de analizat si dosarele incomplete care se intorc de la banci, astfel ca, desi angajatii institutiei lucreaza de ceva timp in doua schimburi, inclusiv in weekend, pentru anumite dosare analiza depaseste termenul asumat, de maximum cinci zile. Pe acest fond, tot mai multi clienti s-au strans in ultimele zile la sediul Fondului de Garantare pentru a le solicita reprezentantilor institutiei sa le elibereze cat mai repede garantia de credit, disperati ca-si pierd avansul platit la antecontractele de vanzare-cumparare. Chiar daca ar trebui sa se adreseze doar bancilor, disperarea i-a determinat pe unii dintre clientii presati de timp sa devina destul de agresivi cu cativa dintre angajatii Fondului. Joi, un angajat chiar a fost luat cu salvarea, iar insusi presedintele institutiei, Aurel Saramet, a avut nevoie sa se deplaseze la spital.

"Mai sunt unele mici restante, dar presiunile strazii sunt in crestere, cele mai multe plangeri nefiind fundamentate. Clientii nemultumiti au devenit destul de agresivi si a fost nevoie sa vina salvarea pentru un angajat si eu insumi am mers la spital. Toate aceste probleme sunt cauzate de incompetenta din sistemul bancar si de neglijenta clientilor. Nu se ajungea aici daca bancile instruiau clientii", a declarat Aurel Saramet, presedintele Fondului de Garantare a Creditelor.

Pentru a nu ajunge in situatia de a le expira antecontractele de vanzare-cumparare si de a pierde avansul platit, reprezentantii Fondului le recomanda clientilor sa incheie aceste antecontracte pe cel putin 60 de zile, pentru a avea o marja de siguranta in cazul aparitiei anumitor probleme.

"Dupa ultimele discutii cu cei de la Fond, unde am cautat solutii pentru eliminarea timpilor morti sau a locurilor inguste, cred ca lucrurile se vor aseza pe un fagas normal", a mentionat Corneliu Cojocaru, directorul de comunicare al BCR.

"Anumite persoane fac presiuni sa acordam cat mai repede garantia pentru ca le expira antecontractele, vanzatorii nu vor sa le prelungeasca si astfel pierd avansul. In ge-neral discutam despre un avans de 500-2.000 euro, dar sunt si avansuri mai mari. Noi am simplificat procedurile si lucram centralizat cu bancile. Dosarele se trimit acum doar la centralele bancilor. Circuitul pentru un credit dureaza circa 40 de zile, dintre care 20 si ceva numai la banca. Noi recomandam pentru antecontractele de vanzare-cumparare un termen de minimum 60 de zile", spune Irina Constantinescu, director in cadrul Fondului.

Potrivit lui Constantinescu, cel mai mult s-a prelungit analiza la dosarele incom-plete sau cu informatii necorelate. Au fost si intarzieri cauzate de urgentarea celor la care expira antecontractul.

Integral in Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: