Fenomen: americani care combat recesiunea cultivand marijuana

Data publicarii: 16-09-2009 | Lifestyle

In vreme de recesiune, o multime de americani si-au anulat vacantele, au renuntat la masini, au vandut ce nu le mai trebuia prin casa, au inceput sa isi ia cele trebuincioase doar de la supermarketuri ieftine. Insa din ce in ce mai multi cetateni americani aleg o cale inedita pentru a-si rotunji veniturile: cultivarea de marijuana. Autoritatile de pe coasta de vest a SUA si din mai multe state centrale au raportat ca in 2008 si in 2009 a existat o crestere mare a numarului de cultivatori. Si nu a celor ce cresc planta pentru "uzul personal" sau a cultivatorilor "profesionisti", ci a celor care o vand pentru a face rost de un ban in plus, relateaza The Guardian. O adevarata "explozie" a cultivatorilor mici a fost remarcata in Kentucky, Tennessee and West Virginia, unde zonele "preferate" sunt cele de la poalele Muntilor Apalasi.

Mii de familii modeste au inceput sa cultive loturi mici (pana la 80 de plante) pentru a reusi sa o scoata la capat cu cheltuielile, iar cei 2.000 de dolari care se obtin in medie pentru o planta sunt o "rotunjire" bine-venita la bugetul familiei. Adesea, aparitia de camioane sau de barci cu motor in localitatile mici este semnul unui cultivator "de succes", scrie The Christian Science Monitor. "Mare parte din aceasta marijuana credem ca a fost cultivata din ratiuni economice. Zone din estul statului Tennessee, estul Kentucky-ului si West Virginia resimt mai sever recesiunea decat restul tarii si au simtit deja efectele ei pentru mai mult timp. Economia sau lipsa ei au determinat intotdeauna cresterea traficului de cannabis. Tot mai multi cultiva planta, desi nu sunt oameni care ar face asta in mod normal. Nu sunt profesionisti", a confirmat si Ed Shemelya, seful departamentului pentru eradicarea marijuanei.

O piata americana infloritoare

"Daca cineva isi pierde slujba, va cauta o sursa alternativa de venit si aceasta poate fi foarte bine cultivarea de marijuana. Exista o piata de desfacere enorma, indiferent daca e legal sau ilegal", este de parere Keith Stroup, fondatorul NORML, o grupare ce militeaza pentru legalizarea cannabisului. Studiile arata ca veniturile ce ar putea fi realizate prin legalizarea cannabisului (in toate statele) ar putea creste de la 10 miliarde de dolari anual la 41 de miliarde. Piata de desfacere este intr-adevar una imensa, dar este tot mai greu de alimentat, avand in vedere inasprirea controalelor la frontierele Americii, noteaza Associated Press.

Iata de ce tot mai multi americani au luat initiativa de a o creste ei insisi, iar numarul fermierilor "ad-hoc" a sporit in special in asa-numitul "triunghi de smarald" (regiuni inca impadurite in buna parte) din nord-vestul SUA - regiunea Humboldt din nordul Californiei, Valea Willamette din Oregon si zonele impadurite din statul Washington. "Exista o miscare colosala «cresteti iarba americana» in aceste regiuni si deserveste intre 26 si 28 de milioane de americani care fumeaza marijuana in fiecare an", mai spune fondatorul NORML.

Cultivatorii se confrunta insa cu ofiterii DEA (Drug Enforcement Administration), care confisca si distrug aceste culturi - doar in primele opt luni ale anului, acestia au distrus opt milioane de plante de marijuana a caror valoare de piata a fost evaluata la 22 miliarde de dolari, cu 14% mai mult fata de anul precedent. Marijuana este legala doar pentru utilizare medicala si nici macar in toate statele din SUA (doar 13 state permit utilizarea medicala), insa in statele de pe coasta de Vest, ea este permisa. Doctorii pot prescrie marijuana, de pilda, pentru insomnii, sindrom premenstrual sever, anxietate si chiar... dureri de cap.

Integral in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: