Numerarul este rege in Grecia

Data publicarii: 14-08-2006
Desi numarul tranzactiilor financiare electronice este in crestere in Grecia, marea majoritate a grecilor prefera sa isi conduca afacerea prin utilizarea numerarului, care detine 95% din schimburile comerciale, potrivit DIAS Interbank Systems, informeaza No-Cash. Aceasta inseamna ca numai 5% din tranzactii sunt efectuate electronic, in comparatie cu o medie europeana de 30%. Aceste tranzactii includ utilizarea ATM-urilor pentru a transfera bani, tranzactiile de phone banking si Internet banking precum si cele efectuate prin ordin de plata programata (standing order).

Comparativ cu 2004, in 2005 a fost o crestere de peste 73% in numarul tranzactiilor electronice care au avut loc in Grecia. Transferurile electronice au fost in valoare de peste 130 miliarde Euro, potrivit DIAS. Din aceasta suma, 10 miliarde Euro a reprezentat tranzactiile financiare efectuate pe Internet in vreme ce la automatele bancare si terminalele de distribuire numerar s-au efectuat 200 milioane de tranzactii in valoare de doua miliarde Euro.

Aceasta a fost posibila parte ca urmare a deciziei unui numar de banci de a-si imbunatati sistemele de securitate ale aplicatiilor de Internet banking si de a-si dezvolta site-urile proprii intr-o maniera mai prietenoasa pentru utilizator.
Oricum, totalul transferurilor electronice include plati de mare valoare, cum sunt salariile si pensile, pe care unele companii si agentii ale statului le platesc direct in conturile beneficiarilor. Cea mai populara metoda pentru clientii persoane fizice de a se familiariza cu platile electronice este la ATM-uri sau prin intermediul aplicatiei de Internet banking, care se pare ca este in crestere de popularitate, potrivit DIAS. In 2005, in jur de 700.000 de persoane, dintr-un total de cinci milioane de posesori de cont bancar, au utilizat aceste doua metode de tranzactionare.

Sursa: No-Cash

Ultimele stiri pe BankNews.ro: