Locuitorii din Massachusetts isi cer dreptul de a repara

Data publicarii: 17-09-2009 | Diverse

In urma cu 20 de ani, oricine avea o elementara aplecare tehnica isi putea repara de unul singur automobilul. Astazi, ultimele generatii de masini au devenit adevarate computere mobile, toate sistemele interne fiind reglate de calculatoarele de bord.
 
In mod deliberat, producatorii auto nu divulga decat o parte a informatiilor si codurilor de acces necesare mecanicilor obisnuiti pentru a repara intr-un mod corespuzator masina. Astfel, singura solutie este efectuarea lucrarilor la reprezentantele oficiale ale constructorilor, considerabil mai scumpe decat restul service-urilor.
 
Acesta este motivul pentru care locuitorii din statul american Massachusetts au initiat o lege denumita "Dreptul de a Repara", prin care vor sa oblige companiile auto sa divulge toate datele si parametrii inserati in computerele de bord.
 
Daca actul va fi adoptat de forul legislativ, fabricantii si-ar putea vedea profiturile serios intrate la apa, dat fiind ca o mare parte din venituri este asigurata de sistemul de service.

George Trifu