Multinationalele pregatesc cresteri salariale pentru 2010

Data publicarii: 17-09-2009 | HR/Cariere

Aproape 90% dintre companiile multina-tionale de pe piata locala estimeaza pentru anul viitor o medie de crestere a salariilor de 7%, cu doua procente peste majorarile prognozate de companiile din tarile din regiune, potrivit studiului salarial realizat de compania de consultanta Mercer.

"Majori-tatea companiilor de pe piata romaneasca estimeaza cresteri salariale de 7%, mai mari decat firmele din tarile din regiune, unde estimarile se situeaza sub 5%. Estimarile sunt bazate pe bugetele create de organizatii in acest moment, pentru urmatorii ani", declara Oana Datki, country manager al firmei de recrutare Consulteam, partener local al Mercer.

Aceasta mai spune ca estimarile pentru cresterile salariale sunt bazate pe criterii de performanta individuala, performanta companiei, inflatie si pozitie in grila salariala.

"Maririle de salarii bugetate pentru anul viitor nu au legatura cu diferentele de curs valutar. Salariile celor mai multe companii sunt stabilite, respectiv negociate in RON. In ciuda faptului ca impactul cursului valutar a fost unul puternic in prima parte a anului, doar o mica parte dintre companii a actionat in functie de acest factor, dar tot luat in calcul impreuna cu ceilalti factori mentionati mai sus", explica Datki.

Cele mai mari cresteri, de pana la 9%, au fost estimate de firmele din FMCG, agribusiness, retail si distributie. Firmele care vor opera cele mai mici cresteri de salarii pentru 2010 activeaza in domeniile drastic afectate de criza economica - sectorul financiar-bancar si cel imobiliar. De asemenea, com-paniile din IT au raportat cresteri mo-deste de salarii pentru anul viitor.

"Doar 10% dintre organizatii au spus ca nu vor modifica in niciun fel salariile in cursul anu-lui urmator. Procentajul este unul simtitor mai mic decat cel de anul acesta, cand mai mult de 30% dintre companii au renuntat la modificari salariale, pe fondul crizei economice", adauga Datki.

Cele mai mari cresteri salariale din acest an au fost raportate de angajatorii din FMCG, de 11%, cu patru procente peste media de crestere inregistrata la nivelul tuturor industriilor, iar cele mai mici procente au fost raportate de sectorul bancar si productie, intre 0% si 6%.

Business Standard