Piata neagra a tutunului face scrum comertul legal

Data publicarii: 17-09-2009 | Afaceri

Un sfert din tigarile cumparate de romani provin de pe piata neagra. Scaderea vanzarilor ar putea alunga producatorii din Romania.

Majorarea la fiecare cateva luni ii impinge pe tot mai multi fumatori sa-si cumpere tigari "pe sub mana", din targuri si oboare. Criza a muscat din nivelul de trai al romanilor si din ce in ce mai multe persoane cauta modalitati mai ieftine de a-si satisface viciul decat sa apeleze la magazinele unde vanzarile sunt legale. Tigarile si produsele din tutun s-au scumpit, in primele opt luni, cu 18,52%, potrivit datelor Institutului National de Statistica.

Astfel, in luna aprilie a acestui an, contrabanda a ajuns sa acapareze peste 22% din numarul total de tigarete pe care le fumeaza romanii, de la 18,2% in luna februarie, potrivit datelor Novel Research, prezentate de Philip Morris Romania. Peter Imre, director corporate affairs al companiei, spune ca, in prezent, circa un sfert din pachetele de tigari procurate de romani provin de pe piata neagra. Astfel, in cateva luni, vom ajunge ca 30% din piata romaneasca de produse din tutun sa fie alimentata din contrabanda, estimeaza oficialii Philip Morris. Ei prognozeaza, totodata, o crestere la buget a incasarilor din accizele pe tutun de la 3,9 miliarde de lei anul trecut la 5,1 miliarde de lei in acest an, pe seama majorarii acestei taxe.

Integral in Evenimentul Zilei