Leul, devalorizat cu premeditare pentru accize mai mari

Data publicarii: 18-09-2009 | Economie

Cursul leu-euro a crescut constant din a doua parte a lunii septembrie, iar analistii se asteapta ca acest proces sa continue, pe fondul crizei. Acesta nu este insa singurul motiv pentru care leul se depreciaza. Voci avizate sustin ca evolutia negativa a monedei nationale are stransa legatura cu data de 1 octombrie, cand se stabileste nivelul accizelor pe anul viitor, in functie de cotatia euro. Guvernul are nevoie disperata de bani si analistii nu exclud ca ar putea fi vorba despre o "devalorizare controlata".

Daca acciza se va calcula la un curs favorabil statului, romanii vor plati mai multi bani pentru o serie de produse carora li se aplica aceasta taxa. Este vorba despre bauturi alcoolice, tutun, cafea, carburanti, energie electrica si autovehicule. De anul viitor insa, statul va elimina impozitul pe produsele de lux, precum blanuri, bijuterii, cosmetice, cristaluri, parfumuri, arme de vanatoare sau iahturi, pentru ca altfel risca sanctiuni de la UE.

Si in ultimii doi ani s-a intamplat acelasi fenomen. Dupa ce leul s-a apreciat usor in timpul verii, la inceputul toamnei s-a constatat o usoara depreciere. Spre exemplu, in ultimele doua saptamani din septembrie 2007 si 2008, comparativ cu prima parte a lunii, leul a pierdut teren in fata euro, devalorizandu-se cu cateva unitati. Mai mult, in toamna anului trecut, cursul leu/euro a inregistrat un varf maxim chiar la inceputul lunii octombrie.

Integral in Gardianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: