In 10 ani, toata lumea va folosi internetul pe mobil

Data publicarii: 22-09-2009 | IT&C

Numarul romanilor care detin un blog creste de la un an la altul, tot mai multi romani folosesc servicii de socializare si aplicatii web 2.0 online si, de asemenea, creste numarul celor care le acceseaza de pe telefonul mobil. Cam acestea ar fi concluziile celei de-a doua editii a Webstock 2009.

O simpla adunare a numarului de utilizatori de telefonie mobila indica un total de aproape 29 milioane de utilizatori in Romania. Din acestia, 17,2% se conecteaza la internet printr-o conexiune mobila, iar in proportie de 42% se acceseaza pagini web de pe mobil. In concluzie, 7% din numarul total de abonati ai serviciilor de telefonie mobila navigheaza pe internet prin intermediul telefonului mobil. Conform unor statistici ale Uniunii Europene, in tarile vestice 22% din posesorii de telefoane mobile folosesc internetul prin aceste dispozitive, in timp ce in est totalul utilizatorilor ajunge pe la 15%. "Sunt inca o serie de bariere care impiedica utilizatorul sa navigheze pe internet de pe telefonul mobil. Una dintre acestea este reprezentata de caracteristicile dispozitivelor.

Dar acestea se imbunatatesc de la an la an, iar eu cred ca in 10 ani toata lumea va avea telefoane mult mai puternice", a explicat pentru Romania libera Stephanie Jackson, Senior Director Online Marketing la Vodafone Romania. Jackson, care a vorbit in cadrul Webstock 2009 despre faptul ca internetul pe telefonul mobil nu se mai rezuma doar la stiri si jocuri, considera ca tot mai multe companii isi adapteaza site-urile pentru utilizarea lor cu telefonul mobil. "Sunt multe site-uri care permit o navigare facila de pe mobil, dar ele nu reprezinta majoritatea", a mai spus ea.

Pretul, marele impediment?

O alta bariera despre care vorbea Jackson este si cea reprezentata de preturile telefoanelor mobile. Un telefon ce are ecran cu o diagonala peste 3 inch (valoare considerata de specialisti ideala pentru navigarea pe internet) costa peste 250 de euro chiar si pentru abonament. Insa specialista de la Vodafone Romania considera ca in urmatorii ani preturile vor scadea si tot mai multi utilizatori isi vor cumpara aparate performante. "Oricum, utilizatorii nu trebuie sa aiba un telefon smartphone. Informatiile utile - precum stirile zilei, informatii despre vreme sau cursul valutar - pot fi accesate si de pe un telefon cu un ecran mai mic", explica Jackson.

La aceasta se adauga mitul conform caruia internetul mobil este scump. In ultimii doi ani, principalii jucatori din piata telecom - Orange si Vodafone - au micsorat tarifele, iar Zapp a lansat anul acesta o serie de optiuni accesibile. Pana la sfarsitul anului se asteapta si intrarea Cosmote cu servicii de internet pe mobil (altele decat cele GPRS actuale, care sunt destul de scumpe). La Orange, abonatii isi pot activa extraoptiuni cu 10, 100 sau 500 MB inclusi pentru trafic de internet pe mobil la un pret lunar de 2, 4 sau 6 euro (TVA inclusa). La Vodafone, pentru 4,76 euro/luna utilizatorii au 500 MB trafic inclus. La Zapp, pentru pachetul eGeneration, cu telefon inclus, contra 10 euro pe luna utilizatorul primeste trafic nelimitat pe internet si acces nelimitat la e-mail si messenger.

Integral in Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: