Expertii recomanda incetinirea ritmului de crestere a populatiei

Data publicarii: 22-09-2009 | International

Cresterea necontrolata a populatiei accelereaza schimbarile climatice, prejudiciaza ecosistemele si condamna multe tari la saracie - este concluzia a 42 de experti dintr-o serie de studii date publicitatii luni, 21 septembrie, care recomanda controlul nasterilor pentru a incetini ritmul de crestere a omenirii, scrie cotidianul francez Les Echos.

In prezent se nasc in lume, in fiecare saptamana, 1,5 milioane de copii, ceea ce ar putea duce la un dezastru planetar, avertizeaza expertii. 'Trebuie pus mai mult accent pe necesitatea unui control al nasterilor - toate femeile ar trebui sa fie informate, pentru a putea evita nasterile nedorite', afirma cercetatorii intr-un editorial colectiv publicat in revista British Royal Society.

Daca nu se iau masuri ferme de reducere a ratei natalitatii prin programe de planificare familiala, populatia mondiala ar putea atinge 11 miliarde de oameni la mijlocul acestui secol, avertizeaza ei.

Natiunile Unite prevad ca populatia mondiala va trece de la 6,8 miliarde de oameni, in prezent, la 8-10,5 miliarde, pana in 2050. 'In multe tari dintre cele mai putin dezvoltate, cresterea rapida si permanenta a populatiei ar putea aduce foamete, esecul sistemului educativ si conflicte', potrivit lui Malcolm Potts de la Centrul Bixby pentru populatie, sanatate si dezvoltare durabila (de la Universitatea California).

'Este evident ca actuala rata de crestere a populatiei mondiale este imposibil de suportat in timp', afirma Roger Short de la Universitatea Melbourne, Australia. Aproape toata aceasta crestere - 98% - ar avea loc, conform previziunilor, in tarile in curs de dezvoltare, mai ales din Africa, a carei populatie ar urma sa se dubleze, atingand 1,93 miliarde de oameni, pana in 2050.'

'Cum va face Nigerul sa hraneasca o populatie care va creste de la 11 milioane la 50 de milioane, in 2050, intr-o tara semiarida care s-ar putea confrunta cu probleme climatice?', se intreaba lordul Adair Turner, fost sef al patronatului britanic, care prezideaza Autoritatea Pietelor Financiare (FSA).

Inca din anul 1798, cand populatia planetei numara doar un miliard de oameni, matematicianul britanic Thomas Malthus avertizase deja asupra potentialelor riscuri ale unei cresteri a populatiei.

AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: