Angajatii romani alearga dupa viata de corporatist

Data publicarii: 23-09-2009 | HR/Cariere

Angajatii romani prefera sa lucreze, in prezent, in corporatii multinationale, bine structurate si cu proceduri stricte, in care angajatorul este implicat activ in garantarea confortului si sigurantei salariatilor, potrivit firmei de consultanta PricewaterhouseCoopers.

Pe masura ce economia va iesi din actualul declin economic si se va ajunge la un standard mai inalt de calitate a vietii, tot mai multi angajati romani vor opta pentru un alt tip de companie decat aceste structuri corporatiste, definite de competitia interna si de un proces de selectie extrem de riguros (asa-numitele companii albastre). Ei se vor orienta tot mai mult catre firme de dimensiuni mici, in care se lucreaza pe proiecte punctuale si cu un program flexibil (companiile portocalii), sau in firme cu valori accentuate de CSR, definite prin respectul fata de mediul inconjurator si fata de comunitate (companiile verzi).

"Istoria recenta a Romaniei a influentat evolutia fireasca a mediului de afaceri, determinand o intarziere fata de modelul occidental. Mirajul corporatiilor (asa-numitele organizatii albastre), garantii ale confortului si stabilitatii, este inca un element de actualitate. Si preferintele angajatilor in acest moment inclina tot catre tipul de organizatie corporatista, «albastra», unde primeaza competitivitatea si performantele exceptionale, un mediu structurat si implicarea anga-jatorului in garantarea confortului si sigurantei angajatilor", a declarat pentru -Bu-si-ness Standard Ruxandra Stoian, partener al PwC Romania. Potrivit unui studiu publi-cat recent de firma germana de cercetare de piata Trendence Institute, tinerii romani isi doresc mai mult decat colegii lor din alte tari europene sa lucreze in companii multinationale. "In general, in Europa am observat un angajament puternic pentru brandurile nationale, atunci cand le-am cerut tinerilor sa-si defineasca angajatorul preferat. In Romania insa, studentii si absolventii au ales preponderent firme multinationale, aceasta si pentru ca sunt putine firme romanesti care s-au impus pe piata", spune Oliver Viel, director in cadrul Trendence Insti-tute.

Trei scenarii pentru 2020

Raportul "Managing Tomorrow's People" al PwC, intitulat "Cum va modifica declinul economic viitorul pietei muncii", deseneaza trei scenarii referitoare la mediul corporatist din urmatorii zece ani. Angajatii din 2020 vor putea lucra pentru una dintre urmatoarele trei tipuri de companii - albastre, verzi sau portocalii. Pentru compania verde, elementul-cheie in atragerea tinerelor talente va fi insasi imaginea companiei, "brandul" de angajator. Acesta va fi definit de implicarea in activitati comunitare, de transparenta politicilor interne si de accentul pus pe dezvoltarea sustenabila. "Pentru tinerii angajati, va fi din ce in ce mai important ca principiile personale dupa care se ghideaza sa fie in armonie cu principiile definitorii ale companiei", spune Ruxandra Stoian. Companiile albastre isi vor atrage talentele prin accentul pus pe competitivitate si pe apartenenta la o organizatie de top.

Exigentele de performanta vor fi compensate prin asigurarea unui grad ridicat de confort material pentru angajati, dar si prin accesul la o cariera pe termen lung. Principalele puncte de atractie ale companiilor portocalii vor fi flexibilitatea programului de lucru si diversitatea proiectelor, posibilitatea de a lucra in echipe internationale si libertatea de a-ti alege modul si locul de desfasurare a activitatii.

Integral in Business Standard

Ultimele stiri pe BankNews.ro: