Banca Vaticanului l-a numit presedinte pe reprezentantul Santander in Italia

Data publicarii: 23-09-2009 | International

Banca Vaticanului, numita si Institutul de Opere Religioase, are de miercuri un nou presedinte, in persoana lui Ettore Gotti Tedeschi, reprezentant in Italia al bancii spaniole Santander si consilier la banca privata Intesa Sanpaolo si la Casa italiana de economii, a anuntat Vaticanul, potrivit AFP.

Tedeschi preda etica finantelor la Universitatea catolica din Milano si este, totodata, comentator specialist pe probleme economice la ziarul Vaticanului, Osservatore Romano.

Comitetul de conducere al bancii a fost innoit dupa ce fostul presedinte Angelo Caloia si-a depus demisia si l-a propus pe Tedeschi. Institutul Operelor Religioase, cunoscut si ca banca preotilor, gireaza conturile ordinelor religioase si ale asociatiilor catolice si este o structura extrateritoriala acordata statului pontifical.

Numele Institutului a fost implicat in cateva scandaluri din istoria recenta a Vaticanului, referitoare la mafia siciliana Cosa Nostra sau la loja masonica italiana P2, pe vremea cand era condusa de arhiepiscopul american Paul Marcinkus, care a decedat in februarie 2006.

Fiu al unui imigrant lituanian, nascut intr-un orasel de langa Chicago pe 15 ianuarie 1922, Marcinkus s-a plasat in centrul unuia dintre scandalurile financiare cele mai rasunatoare de la Vatican. Dupa afacerea Marcinkus, Institutul de Opere Religioase se sprijina pe sfaturile unor mari bancheri catolici internationali si nu investeste practic decat in obligatiuni de stat.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: