Cat castiga directorul celei mai mari banci din lume

Data publicarii: 24-09-2009 | International

Jiang Jianqing este un nume de care foarte putini au auzit, desi se afla de mai multi ani in fruntea celei mai mari institutii bancare din lume: Banca Industriala si Comerciala a Chinei (ICBC), scrie Reuters.

Cu active in valoare de 1.600 miliarde dolari, 18.000 filiale si 106 reprezentante externe, ICBC si-a marit constant profitabilitatea din 1984, anul infiintarii, pana astazi. Daca ultimul an si jumatate a dus la colapsul multor banci consacrate, pentru ICBC aceasta perioada a fost o buna ocazie de extindere si marire a portofoliului.

O alta caracteristica importanta care diferentiaza banca chineza de rivalele occidentale este politica salariala, scriu anailistii Reuters. Astfel, Jianqing, presedintele ICBC, a avut in 2008 un venit total de 235.000 dolari, ceea ce reprezinta aproximativ 2% din venitul lui Jamie Dimon, executivul celei de-a patra banci ca marime din lume, JPMorgan.

Contrastul ilustreaza diferentele considerabile in randul directorilor celor mai importante banci mondiale. "Intotdeauna compensatiile directorilor americani au fost mult peste cele ale omologilor din alte colturi ale lumii. Ei au justificat aceasta politica prin nevoia de a atrage si retine talentele. Totusi, daca privim in Europa sau Asia observam ca exista companii profitabile conduse de oameni care castiga doar o fractiune din cat castiga un CEO american", spune Sarah Anderson, cercetator la Institute for Policy Studies.

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: