Proiect de lege privind activitatea de lobby: Nita legifereaza traficul de influenta

Data publicarii: 24-09-2009 | Politica

Ministerul IMM-urilor, condus de PSD-istul Constantin Nita, a lansat in dezbatere un proiect de lege privind activitatea de lobby. Daca, in prezent, unele legi sunt date cu "dedicatie" pentru anumite persoane sau firme dupa ce se fac diverse interventii, pe viitor traficul de influenta va fi legal. Adica, guvernul Boc vrea sa legifereze activitatea de lobby in toate in stitutiile statului, de la cel mai inalt nivel - parlament - pana la ultimul - consiliile locale, noteaza Evenimentul Zilei.

Mai catolici decat Papa

Ministerul pentru IMM-uri a lansat, ieri, in dezbatere publica proiectul de lege privind organizarea activitatii de lobby. Proiectul defineste notiunea "lobbyst de profesie", respectiv persoana care, in calitate de angajat al unui client si in schimbul unor compensatii materiale sau de alta natura, presteaza servicii care implica mai mult de o comunicare de tip lobby, dar nu si acea persoana ale carei activitati de lobby constituie mai putin de 20% din serviciile furnizate clientului sau intr-o perioada de sase luni.

Legea interzice desfasurarea activitatii de lobby de catre parlamentari, membri ai guvernului, angajatii din administratia publica, agentii sau re giile de stat, directorii si membrii din conducerea acestora, precum si de catre operatorii economici in cadrul caruia statul detine o participatie mai mare de 51%. Nici partidele politice si persoanele din con ducerea acestora nu pot face lobby.

Contactat de EVZ, Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), sustine ca initiatorii proiectului de lege vor ca "noi sa fim mai catolici decat Papa", adica, daca la nivelul UE activitatea de lobby este abia la inceputuri, ministerul vrea sa introduca lobby-ul peste tot.

"Trebuie facut etapizat. Nu trebuie sa trecem dintr-o extrema in alta. O sa avem vineri (maine - n.r.) o intalnire cu mai multe asociatii si vom veni cu propuneri", a spus Parvan. Potrivit acestuia, activitaea de lobby trebuie reglementata doar la nivel de parlament. "Nu are rost sa se creeze aceasta meserie, sa fie introdusa in codul meseriilor. E de ajuns ca lobby-ul sa fie implementat doar la nivel de parlament, cu un minim de date, adica ideea pentru care se face, grupul de interese etc.", a adaugat Parvan.

Totodata, presedintele Academiei de Advocacy, Radu Nicosevici, considera ca, din punctul de vedere al initiatorului, proiectul va rezolva traficul de influenta, insa in prezent, prin Legea transparentei decizionale si prin Legea accesului la informatiile de interes public, nu este restrictionat in niciun fel lobby- ul transparent. Si Nicosevici spune ca ministerul a facut exces de zel, intrucat legiferarea trebuie facuta etapizat.

Insa ministrul IMM-urilor, Constantin Nita, crede ca lobby-ul trebuie introdus peste tot.

"Oricum, mediul de afaceri influenteaza deciziile de la nivelul structurilor administrative. Nu exista om de afaceri care sa nu fie interesat de o interventie asupra deciziilor autoritatilor. Aceste implicari trebuie sa se faca transparent", a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, Nita.

Integral in Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: