LukOil: Concurenta verifica posibile intelegeri intre companii in stabilirea pretului carburantilor

Data publicarii: 25-09-2009 | Afaceri

Reprezentantii LukOil Romania au declarat ca inspectiile inopinate derulate de Consiliul Concurentei la sediile principalilor agenti economici de pe piata petrolului vizeaza posibile intelegeri intre aceste companii in stabilirea pretului carburantilor.

"A fost destul de bizar acest control. Nici Procuratura nu vine asa cum a venit acum Consiliul Concurentei. Ei nu ne-au spus care este motivul pentru care au demarat aceste inspectii, insa este pentru prima data cand vin inopinat. Au mai venit in 2005 si deodata brusc in 2009", a declarat directorul general adjunct al LukOil Romania, Andrei Chirilescu.

Acesta a spus ca documentele comerciale cerute de autoritatea de concurenta au legatura cel mai probabil cu faptul ca ar exista suspiciunea ca intre retailerii petrolieri din tara (Petrom, Rompetrol, LukOil, MOL, OMV) ar fi intelegeri la stabilirea pretului carburantilor. "Oricum, documentele pe care ei le-au cerut le mai aveau deja. Noi suntem cu toate in regula, dar totdeauna a existat suspiciune la sectorul petrolier ca retailerii se inteleg intre ei", a mai spus Andrei Chirilescu.

Consiliul Concurentei (CC) a anuntat, joi, ca inspectorii autoritatii romane de concurenta au efectuat inspectii inopinate la sediile principalilor agenti economici de pe piata petrolului, pe care o investigheaza din anul 2005.

"Autoritatea de concurenta din Romania are in analiza aceasta piata inca din anul 2005, urmarind activitatea tuturor companiilor active in domeniu pe o perioada mai indelungata, tinand cont de dinamica si evolutiile din sectorul petrolier la nivel intern si international", se arata in comunicatul Consiliului Concurentei.

Conform acestuia, documentele si declaratiile ridicate in cadrul acestor inspectii se afla in analiza Consiliului Concurentei, in cadrul procedurii specifice investigatiei.

"Inspectia inopinata este un instrument utilizat de catre Consiliul Concurentei in cadrul investigatiilor declansate", se mai arata in comunicat.

Consiliul Concurentei precizeaza ca din luna septembrie a acestui an a adoptat noile Instructiuni privind aplicarea politicii de clementa.

Grupul petrolier LukOil, al doilea mare producator din Rusia, este prezent pe piata romaneasca prin subsidiara LukOil Romania, care detine peste 300 de benzinarii.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: