Sistemul automat de riposta nuclera al fostei URSS, inca activ

Data publicarii: 25-09-2009 | International

Wired Magazin a prezentat in urma cu cateva zile informatii despre un sistem automat de riposta nucleara construit in urma cu 25 de ani, in timpul Razboiului Rece, de fosta Uniune Sovietica.
 
"Perimetru", numele dat sistemului, avea rolul de a activa automat focoasele nucleare rusesti in cazul in care radarele si senzorii terestri depistau un atac venit dinspre Statele Unite sau alte tari din afara blocului comunist.
 
Astfel, chiar daca principalele centre de comanda ale URSS erau distruse, o forta de reactie ramanea, in continuare, activa.
 
Daca la acea vreme investitiile in tehnologii nucleare ofensive sau defensive erau justificate, cele doua mari tabere, comunista, pe de o parte, occidentala, pe de alta, incercand sa-si asigure un avantaj strategic, astazi mentinerea sistemului ridica serioase semne de intrebare.
 
Conform lui Valery Yarynich, fost colonel sovietic care a participat la proiectarea si construirea Perimetrului, denumit si "Mana Mortii", este perfect funtional, fapt care pare a fi binecunoscut si de autoritatile americane.

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: