Masurile anticriza romanesti au luat nota 1,3 din 9

Data publicarii: 25-09-2009 | Actualitate

Masurile anticriza adoptate in tara noastra sunt printre cele mai ineficiente din Europa si din lume, dupa cum arata un studiu realizat de centrul de cercetare in domeniul economiei CESifo Group.

Centrul de cercetare a intervievat analisti din fiecare tara, iar, pentru tara noastra, acestia au declarat ca lipsa de eficienta are in vedere atat amploarea, cat si structura acestor masuri. Mai mult, pe o scara de la unu la noua, masurile adoptate in Romania pentru combaterea crizei au fost evaluate cu nota 1,3, punctaj rezultat in urma centralizarii opiniilor a 12 economisti din Romania intervievati de catre CESifo.

In Europa, o valoare mai slaba a fost obtinuta doar de Letonia, unde analistii au cotat masurile anticriza cu punctajul minim, anume 1. In plus, la nivel mondial, doar Bolivia, Guatemala si Venezuela au obtinut evaluari inferioare Romaniei, scorul acestor state fiind tot 1. Nota 1 reprezinta masuri insuficiente ca amploare si structura pentru a ameliora efectele crizei, nota 5 indica masuri "mai mult sau mai putin suficiente", iar nota 9 reprezinta initiative absolut suficiente.

Cel mai bun scor a fost obtinut de Norvegia, 7,4 puncte. In afara Norvegiei, doar trei state au mai depasit nota 7, anume China, Australia si Danemarca. Statele Unite, cea mai mare economie a lumii, a primit nota 5 de la economistii consultati de CESifo.

In acelasi timp, in Europa Centrala si de Est, cele mai bune performante au fost consemnate de Cehia (6,3 puncte) si Lituania (5 puncte). Masurile luate de vecinii nostri bulgari au obtinut un calificativ destul de bun pentru aceasta regiune, anume 3,4 puncte. Dincolo de acest fapt, bulgarii au aprobat, chiar in aceasta saptamana, un nou set de masuri anticriza.

Instabilitate politica si coruptie

Un alt aspect analizat de CESifo este factorul politic. Astfel, grupul de cercetare considera ca stabilitatea politica se poate deteriora in Romania in urmatoarele sase luni. Mai mult, factorul de instabilitate politica poate deteriora mediul de afaceri pentru investitorii de peste granita.

Pe de alta parte, un alt semnal de alarma se refera la coruptie. In acest sens, circa jumatate dintre economistii intervievati considera ca firmele si companiile din Romania ar putea sa reduca masurile de combatere a coruptiei, ca urmare a crizei financiare si economice, situatie intalnita si in Argentina, Turcia, Coreea de Sud, Portugalia, Taiwan, Bulgaria, Peru si Paraguay.

Putine restrictii pentru investitorii straini

Exista si un capitol unde Romania sta ceva mai bine. Astfel, analiza CESifo arata ca Romania se numara printre statele cu cele mai putine restrictii de ordin juridic si administrativ pentru companiile straine. La aceast capitol, tara noastra a fost punctata cu nota 7,3 si face parte din categoria statelor cu restrictii aproape inexistente.

In aceasta ierarhie, Romania depaseste state precum Franta, Norvegia, Suedia, Olanda, Statele Unite, Germania, Spania, Italia. De asemenea, cel mai bun scor a fost obtinut de Finlanda (8,6 puncte), care a fost urmata de Israel, Hong Kong, Peru, Uruguaz, Danemarca. In plus, in partea de jos a ierarhiei, unde sunt plasate statele in care aceste restrictii, juridice si administrative, sunt destul de pregnante, regasim China, Rusia, Zimbabwe, Ecuador.

Integral in Business Standard

Ultimele stiri pe BankNews.ro: