Cum tratezi firma ranita de criza

Data publicarii: 25-09-2009 | Afaceri

Reorganizarea sub Legea insolventei lasa o urma de speranta pentru o afacere inglodata in datorii sau afectata de recesiune. O companie aflata in procedura de insolventa este ferita de creditori intrucat acestia nu ii mai pot cere sa-si plateasca datoriile si nici dobanzile aferente.

Reorganizarea activitatii unei firme sub protectia Legii insolventei presupune ca in aceasta perioada compania sa fie pusa la adapost de creditori. Procesul de reorganizare trebuie sa cuprinda un plan de afaceri viabil si un program de plata a creantelor, precum si masurile de punere in aplicare. Insa, in Romania, aceasta procedura este putin utilizata. "La sfarsitul verii, din cele 15.000 de dosare de insolventa deschise, doar 440 sunt de reorganizare, potrivit lui Arin Octav Stanescu, managing partner la Stanescu, Milos, Dumitru si Asociatii.

Potrivit legii intra in procedura de insolventa orice firma ce are o datorie mai mare de 30.000 de lei si a depasit cu 30 de zile data scadenta la care trebuia sa efectueze ultima plata catre creditori. Totusi, firmele de mari dimensiuni au mai multe sanse sa evite aceasta situatie daca creditorii lor sunt institutii bancare. "Bancile negociaza altfel, riscul este mai mare si atunci se ajunge la reesalonarea datoriilor, iar debitorii au sanse mai mari de a rezolva totul in afara instantei", explica Speranta Munteanu, senior director Business Recovery Services in cadrul PricewaterhouseCoopers Romania.

Creantele sunt "inghetate"

Printre avantajele de care se bucura o firma aflata sub protectia Legii insolventei se numara faptul ca, in aceasta perioada, debitorul are un anumit control asupra creditorilor pentru ca acestia nu ii mai pot cere sa plateasca datoriile. Insa, Munteanu spune ca aceasta procedura este destul de costisitoare si dureaza foarte mult, timp in care afacerea sta pe loc.

"Durata minima de la deschiderea unei proceduri de insolventa pana la inchiderea ei, fie ca se rezolva prin reorganizarea sau prin falimentul companiei, este de 170 de zile", adauga ea. Procedura de insolventa poate dura pana la patru ani. Atunci cand debitorul decide sa deschida procedura de insolventa pentru ca se afla in imposibilitatea de a-si plati datoriile, cererea se judeca de urgenta in cinci zile. "Firmele aflate in aceasta situatie trebuie sa stie ca furnizorii de electricitate, gaze sau telefonie nu au dreptul sa sisteze aceste servicii pe toata durata procedurii. Nici dobanzile aferente creditelor nu mai curg", afirma Lorena Stoian, partener Vasile Deleanu si Asociatii.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: