Banca Mondiala: Dolarul ca principala rezerva valutara este amenintat

Data publicarii: 28-09-2009 | International

Presedintele Bancii Mondiale, Robert Zoellick, a declarat ca SUA nu ar trebui sa ia drept binemeritata pozitia dolarului de rezerva valutara principala, deoarece alte optiuni apar deja.

In cadrul unor extrase din cadrul unui discurs pe care il va tine luni, Zoellick sustine ca fortele economice globale se schimba si este vremea pregatirii pentru o crestere ce va veni din surse multiple.

"Statele Unite ar gresi daca ar crede binecuvenita pozitia dolarului ca rezerva valutara predominanta. Daca privim in viitor vor exista mult mai multe optiuni", declara acesta.

Zoellick aprecia ca summitul G"0 al statelor bogate si cele in dezvoltare de la Pittsburgh de joi si vineri a fost un "inceput bun" spre o cooperare globala mai mare, dar vor trebui sa accepte o monitorizare globala a activitatilor lor.

Zoellick a mai declarat ca G20, ca noul forum principal pentru cooperarea economica internationala, nu trebuie sa uite cele 160 de state din afara structurii si ar trebui sa deschida oportunitati si pentru acestea.

"Avem nevoie de un sistem de economie politica internationala care sa reflecte noua multi-polaritate a cresterii ", arata acesta.

Antena3

Ultimele stiri pe BankNews.ro: