Dezvoltatorii propun calcularea pretului in functie de venituri

Data publicarii: 29-09-2009 | Imobiliare

Preturile la apartamente, vechi sau noi, nu ar trebui sa tina cont numai de numarul de potentiali clienti sau de pretul de constructie ci si de veniturile din acea zona precum si de accesul la utilitati. Declaratia ii apartine lui Dan Ioan Popp, presedintele celui mai mare dezvoltator imobiliar roman, Impact.

Spre exemplu, daca o locuinta este noua, dar este situata la marginea orasului, unde nu exista drum asfaltat sau institutii precum scoli, gradinita sau spital, in pretul cerut de dezvoltator trebuie reflectate si aceste lipsuri, care pot duce la un pret mai mic pe metrul patrat.

"Evaluarea corecta a unui imobil este cu atat mai anevoioasa cu cat se amplifica tendinta de a simplifica excesiv criteriile de evaluare prin ignorarea aspectelor calitative si sinergice ce dau valoarea reala a bunurilor imobiliare. Adica indicatorul pretului pe metru patrat nu este nici suficient, nici real!", spune Popp. El a precizat ca a lansat o astfel de oferta de calculare a preturilor in functie de mai multi factori, printre care veniturile si accesul la utilitati.

Metoda e folosita de ani buni in Canada si SUA

Sistemul nu este unul nou, agentiile din Statele Unite si Canada furnizad astfel de servicii celor care vor sa stie care este pretul zonei. "In Canada, sunt site-uri, unde, pentru 20 de dolari canadieni, dai o adresa si iti da imediat pretul zonei. Aceasta este o metoda de evaluare automata, care in functie de anumiti parametrii, iti da valoarea imobilului. Metoda are limitele ei, pentru ca proprietatile nu sunt identice, dar pentru informare e buna. Pe piete stabile, active, unde au loc tranzactii si unde sunt putine variatii de pret, acest sistem are o acuratete uimitoare. In schimb, pe piete mai slabe, cu putine tranzactii, cum e si la noi, nu are un grad mare de aproximatie", a declarat pentru Gandul Adrian Crivii, directorul companiei de evaluare Darian.

Integral in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: