BNR ne ajuta sa ne amanetam viitorul

Data publicarii: 29-09-2009 | Finante-Banci

Scaderea dobanzii-cheie este o decizie cu doua taisuri: micsorarea ratelor si creditarea facila intr-o perioada cu somaj in crestere. Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) ar putea decide, astazi, sa mentina trendul din ultimele sedinte si sa reduca dobanda de politica monetara cu inca 0,5 puncte procentuale, pana la 8%. Aceasta decizie va duce implicit la scaderea dobanzilor la credite, cu o intarziere de cateva luni. Cu toate acestea, poate incuraja romanii sa se imprumute la banci, desi perioada nu este una dintre cele mai fericite.

Potrivit analistului economic Aurelian Dochia, desi restantele cresc de la luna la luna, posibilitatea unui credit luat la o dobanda mai mica poate atrage persoane care mai apoi risca sa intre in imposibilitatea de plata. "Acest cerc vicios de amanetare a viitorului trebuie spart. Deocamdata nu ma ingrijoreaza ideea de scaderea dobanzilor care ar putea duce la inflamarea creditului", spune analistul.

Partea buna este ca scaderea dobanzii de politica monetara ar putea aduce rate mai mici pentru cei cu credite in derulare. Aceeasi idee este valabila si pentru intreprinderile mici care vor un imprumut.

Integral in Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: