BNR coboara dobanda cheie la 8% si mentine rezervele minime obligatorii

Data publicarii: 29-09-2009 | Finante-Banci

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a coborat marti dobanda cheie cu jumatate de punct procentual, la 8%, si a mentinut ratele rezervelor minime obligatorii, in conformitate cu asteptarile, in ultima sedinta de politica monetara din actualul mandat.

Astfel, rezervele minime obligatorii solicitate bancilor la pasivele (resursele atrase) in lei raman la nivelul de 15%, iar cele la valuta la 30%.

Noul nivel al dobanzii de politica monetara va intra in vigoare miercuri, 30 septembrie, si este un minim din februarie 2008. De atunci, banca centrala urcase dobanda cheie, principalul instrument al politicii monetare, pana la un varf de 10,25%, nivel aplicat in perioada august 2008-februarie 2009.

Este a cincea scadere a dobanzii cheie decisa de BNR in acest an, dupa cele din februarie (de la 10,25% la 10%), mai (la 9,5%), iunie (la 9%) si august (la 8,5%).

In urma hotararii, scad si dobanzile la facilitatea de creditare (credit Lombard), de la 12,5% la 12% pe an, si la facilitatea de depozit, de la 4,5% la 4%, stabilite intr-un coridor simetric de +/-4 puncte procentuale fata de rata dobanzii de politica monetara.

Banca centrala a mai anuntat si "gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar in vederea consolidarii canalelor de transmisie a politicii monetare" si a repetat ca va continua "sa monitorizeze atent evolutiile interne si ale mediului economic international, astfel incat, prin adecvarea instrumentelor de care dispune, sa asigure realizarea si mentinerea stabilitatii preturilor pe termen mediu si a stabilitatii financiare".

Pentru Consiliul de Administratie al BNR, format din noua membri, este ultima sedinta de politica monetara in actualul mandat, care expira in 10 octombrie.

Potrivit propunerilor anuntate de partidele parlamentare, trei sau patru membri ai actualului CA ar putea fi schimbati in noul mandat.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: