Leul puternic se poate gripa in iarna

Data publicarii: 30-09-2009 | Economie

Desi de mai bine de o saptamana leul merge pe un trend ascendent, analistii sunt sceptici cu privire la viitorul monedei nationale. Moneda nationala s-a apreciat semnificativ in ultimele sase zile, ceea ce face multi dealeri sa suspecteze o interventie indirecta a Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Euro a ajuns, ieri, la o valoare de 4,1851 lei. Desi aceasta apreciere este bine-venita acum, mai ales ca data de 1 octombrie este ziua de referinta la care se calculeaza accizele pentru anul viitor, astfel ca un euro slab ne-ar ajuta.

Analistul financiar Bogdan Baltazar crede ca BNR are obligatia de a mentine euro intre intervalul 4,2-4,3 lei si de a nu lasa cursul la mana speculantilor. Cat despre aprecierea leului in perioada apropiata de 1 octombrie, analistul crede ca "banca centrala nu s-ar lasa implicata intr-un astfel de joc mizerabil, indiferent ce ar spune oficialii Ministerului Finantelor". "Coborarea dobanzii- cheie face leul mai neatractiv pentru investitori", adauga el.

Cursul valutar de maine, publicat in "Jurnalul Uniunii Europene", va fi aplicat pe tot parcursul anului viitor pentru calculul accizei. Astfel, accizele ne vor costa cu 12% mai mult anul viitor, daca presupunem ca, pe 1 octombrie, cursul va fi apropiat de cel de astazi, de 4,18 lei/euro.

Anul acesta, cursul la care se calculeaza accizele este de 3,7364 lei/euro. Numai din aceasta diferenta de curs, se vor scumpi tigarile, cafeaua, bauturile alcoolice, carburantii si energia electrica.

Integral in Evenimentul Zilei