Ministerul Mediului pregateste o lege a picnicului

Data publicarii: 01-10-2009 | Mediu

Presedintele Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, Mihail Faca, a declarat ca Ministerul Mediului pregateste o lege a picnicului.

Actul legislativ va obliga autoritatile sa asigure conditii adecvate celor care ies la iarba verde, iar pe cei care servesc masa in aer liber sa pastreze mediul curat sub sanctiunea amenzilor.

"Ministerul Mediului se gandeste la o alternativa si lucreaza la o lege a picnicului, daca vreti, care sa reglementeze un pic activitatea in aceste zone. Noua lege va impune autoritatilor locale sa securizeze si sa doteze aceste zone cu un minim necesar de salubritate, cum ar fi unele toalete ecologice care sa fie descarcate dupa momentele de picnic, zona sa fie securizata si imprejmuita daca se poate. Autoritatile au dreptul sa impuna o taxa de intrare in aceasta zona care va fi minimala si suficienta ca sa le permita intretinerea de week-end, iar cine nu va respecta zonele respective si va incerca sa faca mizerie in afara lor se va confrunta cu amenzi generate de politie, de jandarmerie, de autoritatile locale si, nu in ultimul rand, de Garda pentru Mediu care are dreptul si obligatia de a face acest lucru", a spus Faca, in opinia caruia cand unele primarii "sunt preocupate numai de voturi", e nevoie de o lege "ca sa nu se zica: nu am stiut".

"Eu sunt pentru amenda in momentul in care exista o alternativa corecta. Nu as fi incantat sa-l amendez pe cel care nu isi ia gunoiul acasa. As prefera sa il amendez cand exista un minim de salubritate pe locul respectiv si o varianta prin care el sa isi arate gradul de civilizatie", a declarat Faca.

NewsIn