Amnistia fiscala este un semn de disperare, considera FMI

Data publicarii: 04-10-2009 | International

Amnistia fiscala este "un semn de disperare", a afirmat sambata seful departamentului pentru Europa din FMI, Marek Belka, la o zi dupa ce parlamentul italian a dat unda verde unie masuri de acest tip, relateaza AFP.

"Amnisitia fiscala este un semn de disperare", a spus Belka, intr-o conferinta de presa la Istanbul, raspunzand unei intrebari legate de aceasta masura, aprobata in Italia si discutata in prezent in Polonia.

In cazul Poloniei, "situatia nu este de asa natura incat sa avem nevoie sa ajungem la disperare", a subliniat el.

Fondul Monetar International (FMI) se opune in mod traditional unor masuri de amnistie fiscala, privilegiind transparenta si eficienta in colectarea taxelor la buget.

Vineri, parlamentul italian a votat in favoarea amnisitiei fiscale propuse de guvern, masura fiind insa puternic contestata de opozitie, care o considera una de natura sa faca jocul mafiotilor si a altor infractori.

In urma adoptarii masurii, italienii vor putea sa-si repatrieze in mod anonim averile ascunse in strainatate pentru a evita plata impozitelor si sa le inregistreze legal in Peninsula fara a risca penalizari de la Fisc, daca sumele ascunse se afla intr-o tara cu care Italia are acorduri de schimb de informatii.

Italia a mai adoptat masuri de amnistie fiscala in 2001-2002 si in 2003, insa sumele obtinute de stat au fost reduse, depasind cu putin 2 miliarde de euro.

NewsIn