Cum sa devii un angajat greu de concediat

Data publicarii: 05-10-2009 | HR/Cariere

Daca in unele parti ale lumii problemele economice sunt aproape de sfarsit, in Romania par sa se adanceasca pe zi ce trece, criza financiara fiind amplificata de o continua criza politica. In consecinta, companiile sunt tot mai tentate sa ia masuri de siguranta prin reducerea costurilor si micsorarea numarului angajatilor.

Riscul concedierii planeaza asupra tuturor salariatilor, dar intr-o masura invers proportionala cu valoarea si importanta angajatului in interiorul companiei. Conform consultantilor in resurse umane de la CareerBuilder.com, oricine poate sa-si creasca valoarea, in acest sens ei recomandand cateva metode.

Adu sau economiseste bani pentru companie! Cand mediul economic nu arata prea bine, companiile incep sa-si clasifice angajatii in doua categorii mari: cei care aduc bani si cei care economisesc bani. O strategie adecvata este sa te vezi nu doar ca un simplu angajat, ci ca un centru de profit sau pierderi. Noteaza toate situatiile in care ai contribuit la profitul organizatiei sau ai ajutat la economisirea de fonduri si foloseste-le ca argument la urmatoarea evaluare de personal.

Fa-te indispensabil! In conditiile actuale, o greseala fatala se poate dovedi izolarea intr-un colt al biroului si ruperea legaturilor cu restul colegilor sau managerilor. E de preferat sa devii atent la ce se petrece in jurul tau, sa observi care sunt activitatile esentiale si sa te implici in ele. Fiind parte a proiectelor importante si sprijinind activitati auxiliare muncii tale, iti vei construi o pozitie greu de desfiinat in interiorul companiei.

Analizeaza de doua ori acceptarea unei promovari! Un rol in productie se poate dovedi mai sigur decat un rol managerial. Cand starea economiei este extrem de instabila, managerii din esaloanele inferioare stau pe un scaun mai nesigur decat angajatii obisnuiti.

Refa-ti reteaua de prieteni si cunoscuti! Adu-ti aminte de cunostintele cu care nu ai mai vorbit de mult timp si trimite-le un e-mail sau da-le un telefon. Restabileste lunar legatura cu cateva persoane, pentru ca una din ele s-ar putea dovedi salvatoare intr-un moment critic. Complementar, expertii CareerBuilder recomanda participarea la evenimentele din industria in care activezi.

Investeste in educatie! Astfel iti poti creste valoarea pe piata muncii si sansele de a-ti pastra jobul. Imbunatatirea aptitudinilor si extinderea cunostintelor sunt vitale nu doar in vremuri economice tulburi, ci si in conditii normale. Unele companii ofera programe de training sau cursuri gratuite. Tine legatura cu departamentul HR pentru a afla daca exista astfel de oportunitati.

Redactia BankNews.ro