In ce propuneri economice se bat prezidentiabilii

Data publicarii: 05-10-2009 | Politica

Simplificarea fiscala, cota progresiva, impozitele mai mici sau autostrazile suspendate sunt "ofertele" pe care alegatorii le-au auzit de la cei patru favoriti pentru cursa prezidentiala, desi nu toti acestia si-au anuntat deocamdata, in mod oficial, candidaturile.

Traian Basescu, Mircea Geoana, Crin Antonescu sunt cap de afis in cursa pentru Presedintia Romaniei si este asteptat si Sorin Oprescu. Declaratiile lor in ceea ce priveste solutiile economice au tinut, nu de putine ori, prima pagina a publicatiilor locale sau au creat interes international. Din pacate, nu intotdeauna din motivele corecte.

Printre cele mai "indraznete" declaratii se numara promisiunea lui Mircea Geoana potrivit careia fiecare roman care se intoarce de la munca din strainatate si incepe o afacere in tara, in mediul rural, va primi 25.000 de euro de la stat. Pe de alta parte, insusi presedintele in exercitiu "calma" spiritele la inceputul acestui an: "Romania nu va lua bani de la FMI". A fost contrazis insa de realitatea economica, doar cateva luni mai tarziu.

Dupa nenumarate "balbe" fiscale (si aici ar fi de mentionat propunerea de introducere a accizelor pentru brichete si telefoane mobile), Mircea Geoana vine cu solutia: impozit progresiv.

Pe primul loc in ceea ce priveste "proiectele de anvergura" se afla autostrada suspendata a lui Sorin Oprescu, de care nu numai ca se vor bucura locuitorii din Capitala, dar pentru care edilul-sef a gasit si investitor: China vrea sa vina in proiect cu 850 mil. euro.

"Chiar daca subiectul referendumului pentru un parlament unicameral va acoperi dezbaterea economica, aceasta nu are cum sa lipseasca, in contextul in care fiecare candidat isi construieste si un discurs de iesire din criza", spune analistul politic Cristian Parvulescu.

  • Basescu: Legislatie fiscala mai simpla
  • Geoana: TVA diferit, impozit progresiv
  • Antonescu: Cota unica de 10%
  • Oprescu: Autostrazi suspendate?

Integral in Business Standard